
Wikdahl trakk frem at demografiske endringer med flere eldre og færre yrkesaktive medfører stor mangel på arbeidskraft.
Gjenkjennbare samfunnstrender
Men også at det grønne skiftet, sikkerhetsutfordringer og behovet for kompetanse skaper press på arbeidsmarkedet. Wikdahl sa også at frontfagsmodellen, som regulerer lønnsdannelsen, som en følge av dette er under press. Og særlig fra offentlig sektor, der mange mener at modellen ikke er tilpasset deres behov.
- Hun peker på aktuelle og gjenkjennbare samfunnstrender som vi også kjenner oss igjen i. NITO har lenge meldt om for lav utdanningskapasitet både for flere av ingeniørretningene og spesifikt for bioingeniørene. Mye av faktagrunnlaget og rapportene Wikdahl viste til, som har pekt på kompetansemangelen i Norge, har vært kjent over flere år, påpeker Mette Sevaldson, leder av tariffutvalget NITO Spekter.
Kompetansemangel
Kompetansemangelen er ikke lengre noe vi kan løse i fremtida, men noe vi står midt oppe i nå, påpeker hun.
- Det utspiller seg selvsagt ulikt rundt om i landet og i ulike sektorer, men ingeniører er jevnt over svært ettertraktet og dette må vise seg også i lønnsoppgjørene.
Lav tilgang på arbeidskraft
Den generelt lave tilgangen på arbeidskraft fører til press på lønningene, fortalte Wikdahl NITO Spekter-konferansen, og at det er en bekymring fra arbeidsgiversiden at en lønns- og prisspiral kan oppstå. Det vil påvirke norsk økonomi negativt.
En løsning kan være å øke arbeidstilbudet ved å få flere utenfor arbeidsmarkedet inn i jobb, prioritere riktig kompetanse og implementere ny teknologi som kan redusere behovet for arbeidskraft, mente hun.
Må tenke langsiktig
Det er krevende å få til store ting i hvert enkelt lønnsoppgjør, mener Mette Sevaldson. Våre lokale tillitsvalgte må tenke langsiktig sammen med arbeidsgiver for å finne løsninger på hvordan rekruttere og beholde det etterspurte personellet.
- Dette må vi i NITO, både sentralt og lokalt, jobbe med både i det enkelte lønnsoppgjør og ellers utenom lønnsoppgjøret, avslutter Sevaldson.