Siden 12. mars har Norge hatt strenge tiltak for å stanse koronapandemien. Bioingeniørene står i første rekke i bekjempelsen.

Mikrobiologiske laboratorier har testet for korona i stor skala, og har utvidet åpningstidene for å kunne gi raske svar på smittespørsmålene. Vi kunne gjerne sett enda flere saker i media om bioingeniørenes rolle, men er glade for de som er publisert i ulike fora.

Bioingeniør i media

TV2: Forventer høyt testtrykk fram mot jul
De ansatte på pandemilaboratoriet i Oslo sier de er forberedt på å ta imot et enda større trykk av koronatester fram mot jul.

Bergens Tidende: Følg reisa fram til ferdig prøvesvar
Trodde du koronatesten er et sveip i nesa, inn i en maskin og så er svaret klart? Bak hver prøve ligger det timevis med manuelt arbeid på laboratoriet.

NRK: Ny robot kan analysere 3000 koronatester i døgnet
Roboten blir spesielt viktig når influensasesongen kommer. Når det raskt må avklares om symptomer skyldes covid-19 eller influensa.

Aftenposten: Kronikk -  Testkapasiteten kan bryte sammen. Spyttprøver løser ikke utfordringene
Ytterligere økning av prøveantallet er urealistisk. Innføring av spyttprøver vil gjøre situasjonen mer kritisk.

VG: Helsearbeidere mener for få bruker munnbind
– Det er veldig trist at anbefalingene ikke følges, sier Jonathan Faundez, bioingeniør og foretakstillitsvalgt for Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) ved Oslo universitetssykehus, til VG.

Vet du egentlig hva en bioingeniør gjør?
Kronikk i Stavanger Aftenblad 15.april skrevet av Toril Østvold, bioingeniør og medlem av NITOs hovedstyre

Innslag på NRK om bioingeniørdagen og jobben som bioingeniør
Fagbioingeniør og studentkoordinator Kirsti Holden ved Sørlandet sykehus ble intervjuet i NRK Sørlandssendinga 15.april om bioingeniørdagen og jobben som bioingeniør. Innslaget starter 1 time og 11 minutter ut i sendingen.

Bioingeniørene står fremst i jakten på koronasmitte
Mette Lundstrøm Dahl er en av mange bioingeniører som sammen med andre i helsevesenet jobber i frontlinjen med å bekjempe koronaepidemien. Hør henne i TU-poden "Teknisk sett".

Tiden er inne for å utdanne bioingeniører i Innlandet
Koronapandemien viser at det er svært viktig at vi utdanner flere bioingeniører i Norge

Tilfeldig koronafunn vekker oppsikt
To norske bioingeniører fra sykehuset i Arendal vekker oppsikt med sine laboratoriefunn.

Siden koronatiltakene ble innført, har det vært skrevet om de ulike testene som utføres, utfordringer med materiale og testreagenser. Under finner du ulike artikler som har vært publisert om disse temaene:

Koronatesting

 • Rapport etter utprøving av hurtigtester
  Noklus er nå ferdig med utprøvingen av elleve ulike hurtigtester for koronavirus og har undersøkt blod fra nesten 100 deltakere.
 • Bioingeniører i frontlinjen 
  Over 150.000 nordmenn er testet for viruset som kan føre til sykdommen Corona virus Disease-19 (covid-19). Hvem analyserer disse prøvene? Hvordan kvalitetssikres resultatene?
 • Ny EU-forordning truer pandemitester
  Internasjonalt samarbeid og hjemmelagde tester redder diagnostikken under sars-cov-2-pandemien.Nå setter en ny EU-forordning denne viktige beredskapen i fare. (Aftenposten 21.april)
 • Da behovet var som størst, var hjelpen nær
  Reagenslageret på Avdeling for medisinsk mikrobiologi krympet i rekordfart på grunn av koronapandemien, og avdelingen måtte ha hjelp. Den kom fra NTNU i form av en ny metode. Janne Fossum Malmring, spesialbioingeniør, Seksjon diagnostikk ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi, St. Olavs hospital og medlem av BFIs rådgivende utvalg for mikrobiologi (RUFMIK) har skrevet om dette i Bioingeniøren. (8. april)
 • Blodbanken ønsker kontakt med givere som har gjennomgått COVID-19 (koronavirusinfeksjon)
  Personer som har gjennomgått infeksjon med COVID-19 kan danne antistoff mot Koronavirus som gir beskyttelse (immunitet). Blodbanken i Oslo ønsker i første fase å undersøke om etablerte blodgivere som har gjennomgått COVID-19 infeksjon, har beskyttende antistoffer. (8. april)
 • Flere tilsynssaker mot helsepersonell
  Fylkeslegen i Oslo og Viken har startet tilsynssaker mot helsepersonell som selger hurtigtester som kan vise antistoffer mot korona. En av aktørene håper det blir tillatt i framtida. (5. april)
 • Snart vil det være mulig å måle hvor mange som har gjennomgått koronavirusinfeksjon
  Anja Hannisdal som er seksjonsleder ved Sykehuset i Vestfold og leder av Bioingeniørfaglig institutts rådgivende utvalg for medisinsk mikrobiologi (RUFMIK) forklarer hvordan antistofftester fungerer. (2. april)
 • Bioingeniører er en viktig del av beredskapen
  Bioingeniører bidrar til identifisering, behandling og forhåpentligvis utrydding av koronaviruset. (Februar)

NITO Bioingeniørfaglig institutt ønsker å vise til kilder med informasjon som er kvalitetssikret om Covid-19-informasjon.

Visste du at...

Slik forklarer verdens helseorganisasjon WHO koronaviruset

Den europeiske organisasjonen for bioingeniører (EPBS) har opprettet et forum hvor bioingeniører kan utveksle kunnskap og erfaringer om Koronaviruspandemien i et bioingeniør- og laboratoriefaglig perspektiv. NITO BFI oppfordrer til at man benytter dette forumet til å dele spørsmål og svar om Covid-19, på tvers av fagområder og landegrenser.

Internasjonalt forum for deling av kunnskap og erfaringer om Covid-19

Bioingeniørene er en av yrkesgruppene som har mange pasientmøter på kort avstand i løpet av dagen. Prøvetakingssituasjonen krever kort avstand til pasienter, selv om mange sykehus har pre-triage med adgangskontroll med tanke på luftveisinfeksjoner. Her kan du lese om HMS-tiltak, oppdateringer om avtaleverket mm.

Helse, miljø og sikkerhet

NITO Bioingeniørfaglig institutt er eier og utgiver av Tidsskriftet Bioingeniøren, bioingeniørenes sikreste kilde til relevant fagstoff for bioingeniører og laboratorierelatert informasjon.

Bioingeniørens artikler om koronavirus

Header bioingeniøren

Bioingeniøren har opprettet en egen temaside for koronavirus. Der finner du artikler om SARS-CoV-2 og Covid-19-pandemien.

Tema: Koronavirus

Har du meninger, innspill eller synspunkter på saker som NITO Bioingeniørfaglig institutt bør se nærmere på? Eller har du bilder eller skildringer fra en hektisk eller mindre hektisk laboratoriehverdag? Send til .

Opptak 15. juni: Digital feiring av bioingeniørdagen. Spesialsending om, for og med bioingeniører.

Se opptak av stream fra vår spesialsending om bioingeniørdagen. Om, for og med bioingeniører.

 • Om bioingeniørdagen
 • Vi lodder stemningen ute på ulike sykehus
 • Neste års feiring av bioingeniørdagen