"Prosjekt-dørstokkmila" er like tung i en hektisk hverdag, som å komme seg ut på trening etter en slitsom arbeidsdag når sofaen roper. Men folkens; det er viktig å dele resultater med andre.

Ha et mål om å lage en poster, eller plakatforedrag som det også kalles. Alle som jobber i et laboratorium har et eller annet (tall-)materiale å presentere i en poster.

Det er ofte de små undersøkelsene som er av stor interesse både for laboratoriet selv og andre. Kom i gang bioingeniører, vis fram det dere gjør!

Fem grunner til å presentere eget arbeid i en poster

 1. Dette er gøy! 
  Har du først kommet deg rundt den første bøygen er dette kjempegøy. Innsamling av data er ikke den vanskeligste oppgaven. Å skrive et abstrakt, et sammendrag av hva som skal formidles på posteren, er kanskje det vanskeligste. Om du må skrive abstraktet også på engelsk er det en fare at skrivingen blir utsatt. Heldigvis har de fleste kurs og konferanser mulighet for å gi utsatt frist. Samarbeid med andre styrker laget!

  Følelsen av å levere fra seg et abstrakt er herlig, det kan sammenlignes med at eksamen er over.
 2. Få støtte, søk om stipend. 
  Når abstraktet er ferdig melder du deg på kurset eller konferansen posteren skal presenteres. Som medlem av NITO Bioingeniørfaglig institutt (BFI) kan du søke om stipend for å delta på kurs eller konferanse og her presentere eget arbeid. 
  De som tror at nåløyet er lite, tar grundig feil. Søk da vel!

  Søk om støtte nå

 3. Bli mer kreativ – lag et blikkfang 
  Det er mange måter å utforme en poster på, det er ingen fasit på hva som er riktig og galt. Arrangøren av konferansen oppgir kriterier på høyde og bredde. En poster skal være et blikkfang og formidle resultatene visuelt. Bruk bilder, tabeller, grafer og figurer. Husk god tittel, stor skrift og kort konklusjon. Det er ikke så vanskelig:

  Slik lager du en poster
 4. Utvid nettverket ditt
  Når du er på kurset eller konferansen og her presenterer posteren din; ta med små-kopier av posteren din som du kan dele ut. Mange vil være interessert i det du viser fram. Slå av en prat og få nyttig erfaringsutveksling. Del kontaktinformasjon, nå utvider du ditt nettverk.

 5. Del erfaringene – vis fram posteren på laboratoriet ditt
  Når du kommer hjem igjen: Heng opp posteren din slik at alle på avdelingen kan se den. Kanskje ble posteren ikke helt som forespeilet, men gjør det noe da? Dette er ditt arbeid, du er noen erfaringer rikere. Du har lært mye. – Nå blir det enda enklere å lage en poster ved neste anledning.

Lim posteren til kroppen...

Hvordan frakte en poster? Å forflytte en poster kan tydeligvis by på noen utfordringer. De fleste legger posteren inn i et papprør. Har du ikke plass i  kofferten din, må du ta med røret som håndbagasje. Tips: "Lim" det godt fast til kroppen, kun gudene vet hvor mange poster-rør som står på hittegodskontorer verden over.

Bioingeniørfaglig institutt