Gå til innhold

Utfordringene

Her finner du to oppgaver å velge mellom. Velg en eller begge og send inn.

Creepy guy - oppgave 1

Hun svinser foran han på skjermen. Henter seg et glass vann og et eple, kommer tilbake og setter seg foran laptopen sin. Da hun begynner å jobbe, skriver hun på et språk han ikke forstår. Han vet at hun bor i Norge, så han antar hun skriver på norsk. Hun har mørkt hår og blå øyne, er 18 år og går på en skole som heter Brundalen videregående skole. Han regner med det er en «high school», men kjenner ikke skolesystemet der borte. Senere kommer hun til å skifte til treningstøy og jogge seg en tur. Da logger han inn på mobilen hennes og hører på musikken hun hører på. Han følger ruten hennes og vet hun kommer til å jogge litt over tre «miles», slik hun gjør hver tirsdag. Etterpå kommer hun til å legge mobilen i en hylle på badet og gå i dusjen, det er litt irriterende for kameraet peker rett opp og han får ikke sett henne. Men når hun kommer ut av dusjen får han små glimt av den nakne kroppen. Så tar hun på seg noen lette klær og setter seg foran TV-en for å se en norsk serie. Ofte sitter hun der bare i trusa og en singlet. Dette ser han via videokameraet på telefonen hun har i fanget.

En tenkt situasjon, men ikke usannsynlig. The Internet of things er et begrep som brer om seg. Stadig flere snakker om det, og mye tyder på at det kan drives etterretning via husholdningsartikler i hjemmet. Dette kan være skremmende å tenke på, men det er mulig å overvåke alle på denne måten i dag. Du legger igjen spor overalt og alt er åpent for den som vil finne det.

Dette er oppgaven: Hvordan skal vi takle å leve i et slikt samfunn? Skal vi ukritisk omfavne teknologien eller må vi lære oss og forsvare oss mot de

 Jeg vil ha en... - oppgave 2

 

Kvinnelige oppfinnere er few and far between som det heter. De fleste oppfinnelser fra forrige århundre knytter seg til å forbedre det som da lå kvinnene nærmest, nemlig husarbeid. Kjøleskap, symaskin, stryking med mer har blitt forbedret ved hjelp av kvinnelige oppfinnelser.

Men nå kan vi jo gjøre hva vi vil. Alt er mulig og alt er lov.

Ann Makosinski fra Canada blir 20 år i år. For to år siden oppfant hun en kaffekopp som utnytter spillvarmen til å lade mobiltelefonen. Så enkelt og så ung! Hun har også funnet opp en LED-lykt som bruker kroppsvarmen til å lyse, men det er en annen historie.

Dette er oppgaven: Hva er din historie? Hva kunne du tenke deg å ha i hverdagen din som ikke allerede er der?

 

 

Publisert: Sist oppdatert: