Gå til innhold

Program for Fiber 2019

Fiber 2019 har fokus på teknologiutvikling som skjer innen optiske nettverk og den tilhørende markedsutviklingen i bransjen. I tillegg blir det foredrag om fiberbaserte bredbånd, og vi arrangerer workshops som går mer detaljert inn i spesielle problemstillinger som vil være aktuelle for deg som er involvert i bredbåndsutbygging i Norge og det praktiske arbeidet som følger det.

banner-fiber_for_web.jpg

På Fiber 2019 har vi delt opp programmet i to deler. Den ene delen er foredrag med fokus på fiberbransjen, utvikling og kvalitet. Den andre delen er mer praktisk rettede workshops, hvor du kan lære mer om fiberoptisk teknologi og hvordan den brukes. 

Anders Tangenes. Foto: StanduptrondheimVi samles til felles middag i konferansesalen kl. 19:30 mandag 4. november. Middagen og appertiff (kl. 18:30) i utstillingen er inkludert for alle deltakere. Vi blir underholdt av blant annet Anders Tangenes! 

Fiber 2019 - banner debatt.png

Hvem har ansvaret for kvaliteten i fibernettet?

Vi har utfordret myndighetene, netteierne og entreprenørene til å diskutere hvem som har ansvaret for kvaliteten i fibernettet.

Jørn slåtten Fiberforeningen Foto.jpg

Debattleder | Jørn Slåtten - Fiberforeningen

Styreformann i Fiberforening.no Jørn Slåtten leder debatten om hvem som har ansvaret for kvaliteten i Fibernettene. Siviløkonomen Jørn Slåtten er en lidenskapelig marketing og fiberentusiast som har vært markedsdirektør i Broadnet og startet og ledet flere marketingselskaper i Norge. I dag leder han Ludens Rådgivning ved siden av rollen som styreformann i Fiberforeningen.

Paneldeltakere:

  • Svein Roar Jonsmyr - Nkom
  • Christian Høgberg - Netel
  • Flere kommer.

Foto Svein Roar Jonsmyr_.jpgAnonym mann.pngAnonym mann.pngAnonym mann.png

 

Konferanseprogram - illustrasjon Fiber 2019

Erik Gronvall Comscope.jpgÅpningsforedrag | Erik Gronvall - Commscope

Erik Gronvall er VP strategy and Market Development i Commscope Minneapolis og har lang erfaring fra telekommunikasjonsbransjen. 

Erik åpner fiberkonferansen 2019.

helge-blyberg-kvadratisk-nett.pngFiber er svaret på alt | Helge Blyberg - IKT-Norge

Branting er jurist og har bakgrunn fra blant annet Forbrukertilsynet. Han har et spesielt engasjement knyttet til utvikling av databaserte forretningsmodeller og internasjonalisering. 

Foto Svein Roar Jonsmyr_.jpgFiberutbygging – kvalitet fra grøft til installasjon | Svein Roar Jonsmyr - Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Svein er utdannet telekommunikasjonsmontør og har i dag en master i management fra BI. Han har 20 års erfaring fra nettutbygging i Telenor, som inkluderer innføring av nye landsnettfibersystemer. Siden 2007 har Svein Roar vært ansatt i nasjonal kommunikasjonsmyndighet. På konferansen holder Jonsmyr foredraget Fiberutbygging – kvalitet fra grøft til installasjon sammen med Jens Harald Jensen, og deltar i paneldebatt om kvalitet.

Fabian Josefssson.jpg5G | Fabian Josefsson - Telia Norge

Fabian Josefsson er utdannet fra det svenske forsvaret og har jobbet i en mengde selskaper innen mobilbransjen siden 2001. Josefsson skal holde et foredrag om 5G og hvordan teknologien krever kvalitet i fiberinstallasjoner for å fungere godt.  

Tore Hagen NTE 1-1.jpgMåling og dokumentasjon | Tore Hagen - NTE

Tore Hagen er Optical Network Architecht i NTE Marked. Tore jobber mye i felten og kjenner fiberbransjen svært godt. Tore representerer netteiere på konferansen og skal gi oss et innblikk i måling og dokumentasjon i fiberprosjektene til NTE Marked. 

Jimmy_Persson_.jpgRobust Fiber | Jimmy Persson - Svenska Stadsnätföreningen

Jimmy Persson er Utvikling og sikkerhetssjef i Svenska Stadsnätforeningen og har bakgrunn fra IT-bransjen og telekom. Persson skal holde foredrag om Robust Fiber, noe han også er serifisert inspektør for. Han holder foredraget sitt på engelsk og svensk. 

Jesper Ljung.jpgBesiktning og kvalitetskontroll | Jesper Ljung - Network Advisor

Jesper Ljung er Grunnlegger og partner i Network Advisor AB. Ljung har er sertifisert besiktningsmann for robuste nett, og skal holde foredrag om inspeksjon og kvalitetskontroll av fiber. Han holder foredrag på Svensk.

 

Steinar Bjørnstad NTNU.jpgHvordan redundans og optisk beskyttelsesomkopling øker oppetiden i optiske nett | Steinar Bjørnstad - NTNU / Tampnet

Steinar er førsteamuensis på NTNU og Strategic Competence & Research Manager i Tampnet. Med lang fartstid og stor kjennskap til telekom har Bjørnstad vært en ressurs for Fiber i mange år. Han holder foredrag om hvordan redundans og optisk beskyttelsesomkoplling øker oppetiden i optiske nett, med eksempler fra Tampnet.

Jacob Ulrik Petersen_.jpgGlassegenskaper og glasskvalitet | Jaco Ulrik Petersen - OFS Optics

Jacob Ulrik Petersen er Direktør i OFS Optics og har lang erfaring fra fiber og telekom-bransjen. Jacob skal holde foredrag om fiberglasstandarder og glasskvalitet og egenskaper. 

 

Pål magnar dahlø.jpg

Fiber på bygda | Pål M. Dahlø - Trøndelag Fylkeskommune

Pål M. Dahlø er rådgiver og prosjektleder for digital infrastruktur i Trøndelag fylkeskommune. Dahlø har erfaring fra Handelshøgskolen og krigsskolen og har de siste 11 årene jobbet med IT-infrastruktur. På Fiber skal Dahlø holde foredrag om fiber på bygda. 

Erik de pablos_.jpgKvalitet i alle ledd | Erik de Pablos - Edugrade

Erik de Pablos er daglig leder i Edugrade. De Pablos utdanner mennesker i fiberbransjen og er spesielt opptatt av at fiber skal holde god kvalitet. Derfor skal også Erik de Pablos holde foredraget "kvalitet i alle ledd" på Fiber i høst. 

Anonym mann.pngTrenching og Graving | Arnstein Johansen - Nitral

Arnstein er daglig leder i Nitral. Han skal på fiberkonferansen holde foredrag om trenching og graving i forbindelse med utbygging av fibernett. 

 

jens harald jensen nkom_.jpgFiberutbygging – kvalitet fra grøft til installasjon | Jens Harald Jensen - Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Jens Harald Jensen er senioringeniør i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet. Jensen skal holde foredraget Fiberutbygging – kvalitet fra grøft til installasjon sammen med Svein Roar Jonsmyr, i tillegg til at han deltar i paneldebatt om kvalitet.

Christer Varan_.jpg

Kvalitet gjennom standarder | Christer Varan - NEK

Christer Varan arbeider som Sector Manager i Norsk Elektroteknisk Komite, NEK. Varan har mastergrad i telekommunikasjon og har lang erfaring fra telekom-bransjen. I dag har Christer ansvar for IEC, CENELEC, Ecom, alarmsystemer og IoT i NEK. 

workshops - illustrasjon Fiber 2019

Kai Axel Hals - Foss.jpgWorkshop 1: Pulsbreddeinnstillinger for OTDR | Kai Axel Hals - Foss

Bli kjent med innstillinger for OTDR. 

Mandag 4.11. kl. 11:30-12:15
Maks 20 pers. 

Anonym mann.pngWorkshop 2: WDM-teknologi | Navn Kommer - Fiberworks

Du blir kjent med Wavelength-division multiplexing. 

Mandag 4.11. kl. 14:45-15:30

Anonym mann.pngWorkshop 3: Blåsing av fiber / Fiberblåsing | Mathias - Plumetaz

Bli kjent med hvordan teknikker som brukes for blåsing av fiber.

Mandag 4.11. kl. 15:30-16:15

Workshop 4: Testing ONTS | Pär Andersson - Edugrade

Workshop med fokus på testing av OLTS / Lyskilde og effektmeter. Teoretisk gjennomgang av forskjellige testmetoder og utstyr, og praktisk bruk av disse.

Mandag 4.11. kl. 16:15-17:00

Workshop 5: Testresultater | Pär Andersson - Edugrade

Du får en innføring i hvordan du håndterer testresultater, hva de betyr og hva du skal gjøre med de. Vi gjennomgår dempingsbudsjett, tolking av resultater, diskusjon om hvor vi bør legge kravene på kvalitet og dokumentasjon når det kommer til testing.

Tirsdag 5.11. kl. 09:45-10:30

Workshop 6: Fiberskjøting og sveising | Pär Andersson - Edugrade

Skjøting av fiber med fokus på renslighet og nødvendige kvalitetetsparametere. Lær deg fiberskjøting fra grunnen, hvordan en skjøtemaskin er bygget opp og fungerer, forskjellige typer og riktig håndtering av maskin og fiber.

Tirsdag 5.11. kl. 11:30-12:15

Workshop 7: Dokumentasjon | Pär Andersson - Edugrade

God dokumentasjon. Hvordan dokumenterer du tilstrekkelig i fiberprosjekter og utbygginger? Hva bør den inneholde, og hvem dokumenterer du for? Vi går igjennom kravene til dokumentasjon, hva vi bør få med i dokumentasjonen og hva som er lurt å dokumentere.

Tirsdag 5.11. kl. 12:15-13:00

Bilde til e-postsignatur.png

Detaljert program for Fiber 2019 blir tilsendt på e-post til alle deltakere og vil bli publisert her innen kort tid!

Ønsker du å bidra med foredrag på Fiber 2019? Ta kontakt med Steinar Pedersen, prosjektleder i NITO.

Publisert: Sist oppdatert: