Gå til innhold
NITO Hedmark

Åpent temamøte: Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens ansees som en global trussel mot vår helse. Bakterier som vi tidligere kunne slå ut med antibiotika kan bli livstruende. Hva kan vi gjøre for å redusere eller reversere resistensen og unngå skrekksenarier?

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Aktiviteter

mandag 25.09.2017 17:30-20:00

Møtet er åpent for alle. Vennligst kryss av under dersom du tar med kollegaer/bekjente/ledsagere og oppgi antallet i fritekstfeltet.

Personopplysninger

Fullfør

Resistensskåler. Foto Anette Larsen

I august i fjor ble det for første gang dokumentert at en person døde av antibiotikaresistente bakterier på et norsk sykehus. Kvinnen som døde hadde pådratt seg resistente bakterier etter en brannskade i Pakistan. Slike historier vil vi antakelig høre flere av i årene som kommer.

Utbredelsen av antibiotikaresistente bakterier tiltar globalt og vil øke også i Norge. Her til lands har vi en generelt streng antibiotikapolitikk både når det gjelder behandling av mennesker og bruk i matproduksjon. Likevel øker utbredelsen, blant annet fordi vi reiser mer og oftere lar oss behandle i sykehus utenfor Norge hvor vi tar med oss bakteriene hjem.

Det er foruroligende er at vi nå også ser en utvikling av multiresistente og totalresistene bakterier, dvs at bakterien er resistent mot flere grupper av antibiotika eller at ingen av de antibiotikaene vi har i dag er virksomme.

Det er ikke tvil om at antibiotikaresistens er et globalt folkehelseproblem. Hva kan vi gjøre for å forsinke eller reversere utviklingen?

Vi inviterer til åpent temamøte hvor ekspertene gir deg et innblikk i problematikken.

Program:

  • Antibiotikaresistens: En trussel mot folkehelsa ved Dag Berild, UiO
  • Bekjempelse av MRSA i svineindustrien ved Peer Ola Hofmo, Norsvin
  • Utvikling av nye antibiotika og diagnostikk ved Rafi Ahmad, Høgskolen i Innlandet

 Les mer om antibiotikaresistens på BFI sine nettsider.

Foredragsholdere

Dag Berild UiO Dag Berild er overlege ved Oslo Universitetssykehus og professor ved universitetet i Oslo. Han har i mange år forsket på metoder for å forbedre bruken av antibiotika. For dette har han mottatt en rekke priser, senest Akademikerprisen for 2016. 

 

 

Peer Ola Hofmo. Bilde: NorsvinPeer Ola Hofmo er veterinær med en doktorgrad innen husdyrreproduksjon. Han jobber i dag som overveterinær i Norsvin. Peer Ola har vært sentral i det norske arbeidet med husdyrassosiert  (LA) MRSA hos gris.

 

Rafi Ahmad. Bilde: Høgskolen i InnlandetRafi Ahmad har PhD i bioinformatikk og er førsteamanuensis innen bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet. Fra legemiddelindustrien har han lang erfaring fra forskning og utvikling knyttet til arbeidet mot antibiotikaresistens. Han er nå leder av et NFR-prosjekt som ser på nye metoder for diagnostikk innen antibiotikaresistens.

Arrangører og praktisk info

Temamøtet arrangeres i samarbeid mellom NITO Hedmarks faggruppe for bioteknologi og kjemi og Høgskolen i Innlandet som en del av Forskningsdagene.

Deltakelse er gratis og møtet er åpent for alle interesserte. Arrangementet finner sted på mandag 25.9.17 kl. 17.30-20.00 på Høgskolen i Innlandet, Campus Hamar.

For å holde oversikt over cirka antall påmeldte ønsker vi at du melder deg på. Det gjør du ved å bruke påmeldingsknappen øverst på denne siden eller ved å sende oss en e-post til