Gå til innhold
NITO Rogaland

Busstur til Høle og Forsand

Vil du være med å være turist i eget fylke? Mange spennende steder og historier.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Aktiviteter

tirsdag 21.05.2019 08:30-18:30

Feltet er påkrevd

Personopplysninger

Loading

Faktura sendes til

Fakturaadresse

Annen fakturamottaker

Loading

Høle og forsand kartutsnitt.JPG

Bygdene ved Høgsfjorden var Høle & Forsand Billag sitt ruteområde, og på denne «nye» dagsturen kjører vi i billaget sine hjulspor bokstavelig talt. Vi besøker nye etableringer som ikke var i billagets tid.

Detaljer om turen:
Avreise fra Byterminalen, Stavanger kl. 08.30 og Bystasjonen Sandnes kl. 09.00.
Vi kjører gjennom bygdene Lauvås og Eltervåg inn til Bersagel.
Første stopp blir på naustene på Bersagel, her blir vi servert kaffe og vaffel.
Videre drar vi gjennom Bersagelbygda mot Ims. Fra Imsbygda skuer vi innover Høgsfjorden før vi møter Hølebygda.

Vi kjører gjennom "sentrum" og fra Lauvvik krysser vi Høgsfjorden over til Forsand. Vi møter lokalguiden som viser oss rundt i kommunen sin.Turen går langs Haukalivatnet inn til gårdene med samme navn, og her ser vi minnestøtten og hører om den tragiske historien der en familie druknet og ble svært hardt rammet på hjemveien i båt.
Fra Rettedal bærer det oppover til Oaland hvor vi på nedturen igjen får en panoramautsikt over Høgsfjorden.

På Forsandmoen finner vi Landegården, rekonstruerte bygninger fra bronse- og jernalederen. Her får vi servert Norges eldste middagsmåltid - sodd. Vi avslutter med dessert og en kopp kaffe.

Etter dette går turen til den hemmelige dalen - Øvre Espedal, en vakker overraskelse. I en kommune hvor jordbruket ellers er blitt en deltidsnæring skilter Øvre Espedal med 1000 dekar nydyrking siden 1970-årene. 
Her ser vi siste klyngetun rest i Forsand. Gårdene ligger samlet, og for å spare materialer ble alle løene bygget sammen. Til sist var løa for ni bruk blitt 60 meter lang. Restene etter denne løa står ennå.

Vi følger Lyse fjorden innover bygda Eiane, og det siste nye i Forsand er sjokoladefabrikken som er kommet. June Fossmark og mannen står bak en frisk satsing med nybygg og sjokoladeproduksjon basert på melk fra egen gård. Her får vi servert ettermiddagskaffe på fabrikken med motiv fra preikestolen. Flere sjokoladevarianter er mulig å kjøpe i gårdsbutikken.

Vi tar ferje til Lauvvik og kjører Søredalen i Fjellbygda, som også var Høle & Forsands ruteområde, tilbake til utgangspunktet.

Vi beregner å være tilbake i Sandnes kl. 18.00 og Stavanger kl. 18.30