Gå til innhold
NITO Oslo og Akershus

Byggeboomen i Oslo - bygget vi bedre for hundre år siden?

Bli med på foredrag og byvandring på Grünerløkka med Anne-Cathrine Flyen, forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Personopplysninger

Fullfør

Bygårder og byvandring

I Norge er de gamle murgårdene en viktig del av byenes identitet. De forteller om 1800-tallets industrialisme, om den moderne tids første store boligutbygging, i hovedstaden forteller de om byens nærmest eksplosive vekst på slutten av 1800-tallet, om eldre byggeteknikk og om arkitektoniske idealer. Oslos murgårder, som er unike i europeisk sammenheng, fant sitt ideal i Berlin. Der er imidlertid mange gårder borte som følge av 2. verdenskrig, og svært mange av de gjenstående er renset for dekor i fasadene. Stockholm, København og Helsingfors har også murgårder, men de er stort sett fra litt senere stilepoker enn Oslos murgårder. Murbyen Oslo har svært mange gårder som er relativt godt bevart.

Til tross for at murgårdene er over 100 år gamle er de fortsatt svært populære boliger. Dette viser at de er fleksible. Selve bygningskroppen er også fleksibel og tåler byens belastninger godt under forutsetning av at de blir riktig ivaretatt. Blir de det kan de tåle mye. I en del tilfeller mer enn dagens bygninger.

Under en liten byvandring på Grünerløkka skal vi se nærmere på disse bygningene, deres historie og deres oppbygning – og så skal vi diskutere om de bygget bedre for hundre år siden enn vi gjør i dag.

Oppmøte kl. 17 utenfor Deichmanns bibliotek på Grünerløkka, Schous Plass 10.

Teknologihistorisk gruppe er et foredragssamarbeid mellom NITO Oslo og Akershus, Venneforeningen på Teknisk Museum, Tekna Oslo og Norsk Teknisk Museum. Målet er å sette fokus på hvilken betydning vår yrkesgruppe har spilt i samfunnsutvikling.