Gå til innhold
NITO Oslo og Akershus

Kjemiens historie i Norge

Kjemiens historie er lang selv om kjemi som eget fag først oppsto på slutten av 1700-tallet. Hvordan ser den norske kjemihistorien ut?

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Personopplysninger

Kjemiens historie

Onsdag 7. november inviterer Teknologihistorisk Gruppe til foredrag om Kjemiens historie. Foredraget holdes av professor emeritus Bjørn Pedersen, Skolelaboratoriet i kjemi, Kjemisk institutt UiO. Arrangementet finner sted på Teknisk Museum.

Kjemi er læren om stoffene så egentlig starter historien i oldtiden. Og vi gir perioder i historien navn etter hvilke stoffer man den gang kunne fremstille som jern- og bronsealderen. Alle stoffer vi bruker i dag som jern, sement og penicillin har sin egen historie.

Kjemi som et fag i skolen eller på universitetet oppsto først på slutten av 1700-tallet. I dag omfatter kjemi hvordan stoffer kan fremstilles, renses, hvilke egenskaper de har og hvordan de reagerer med hverandre. I dag kjenner vi flere millioner stoffer og antallet øker stadig.

Opprinnelig så en kjemiker på hvordan stoffer oppførte seg i laboratoriet og hva som skjedde når flere stoffer ble blandet sammen gjerne etter at blandingen hadde blitt varmet. Etterhvert som man forstod hva som foregår på molekyl og atomnivå i en kjemisk reaksjon, tolker kjemikere eksperimentene i et samspill mellom de to nivå.

Bjørn Pedersen forteller om utviklingen av kjemifagets historie i Norge.

Enkel bevertning kl. 16.30. Foredraget starter kl. 17.00

Teknologihistorisk gruppe er et foredragssamarbeid mellom NITO Oslo og Akershus, Venneforeningen på Teknisk Museum, Tekna Oslo og Norsk Teknisk Museum. Målet er å sette fokus på hvilken betydning vår yrkesgruppe har spilt i samfunnsutvikling.