Gå til innhold
NITO Rogaland

Sirdal - opplev hele dalen, ikke bare øvre, dagstur

Bli med på en tur med besøk til mange herlige steder i Sirdal. Du får blant annet oppleve nordens lengste steinhellebro, Dorgefossen og jettegryter.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Aktiviteter

torsdag 06.09.2018 08:15-18:30

Feltet er påkrevd

Personopplysninger

Faktura sendes til

Annen fakturamottaker

Fullfør

 

Sirdal er den vestligste kommunen i Vest-Agder. For rogalendinger har den i alle år først og fremst vært hytte- og fritidsområdet for mange av oss, og da kanskje mest i øvre dalen. Denne turen kjører vi hele Sirdal, guidet av tidligere lensmann Helge Tonstad.

Vi kjører fra Stavanger kl. 08.15, via Sandnes rutebilstasjon kl. 08.30. Turen følger E-39 sørover til Helleland. Herfra tar vi turen opp Gyadalen mot Bjørnestad, passerer Terland klopp - nordens lengste steinhellebro med sine 21 rettviklede steinhvelv i et 60 meter langt spenn over Gyaåna.

Stenhellebro

Vel fremme på Tonstad tar vi formiddagskaffen og eplekake med eggefyll på bakeriet - som er viden kjent for sitt bakverk. Vi kjører gamleveien gjennom Tonstad ned til Sirdalsvannet og følger "tyskerveien" utover til Haughom. Vi kjører en rundtur gjennom Øksendalbygda - vi skal jo se hele dalen.

Tilbake på Tonstad bærer det opp bakkene til Josdal. Her oppe dyrkes jordbær og her finnes faktisk også en liten syltetøyfabrikk. Vi nyter utsikten over Tonsstad og Sirdalsvannet før vi følger elva Sira oppover mot øvre dalen.Sirdal har flere tverrdaler og vi tar en tur inn Lilandsdalen og ser at det ikke bare er øvre dalen som bygges ut med hytter.

I Sirdal Ullstove på Lindland finner vi brukskunst, alt fra hatter og tøfler til vakre lys med gullskrift. Her får vi servert tradisjonsmiddag med sirdalsdessert til.

Dorgefossen er et kjent landemerke i dalen og kommunens tusenårssted. Før vi begynner på bakkene oppover mot fossen kjører vi gjennom Omlid som var kommunesenteret i tidligere Øvre Sirdal kommune. Vi tar en stopp ved Dorgefossen og går under broa slik at vi kan se ned i jettegrytene i vassdraget.

I øvre dalen kjører vi på dels ukjente veier. Vi tar en avstikker opp på Kildammen og får et inntrykk av kraftutbyggingen i dalen. Videre inn til Ånestøl og over Ådneram Fjellgrend og får se hvordan det bygges ut med hytter og fritidsboliger før vi ender øverst i dalen på Ådneram.

Avslutningen på Sirdalsoppholdet tar vi på Sirdal Fjellmuseum. Vi skal se Sirdalsfilmen, på 180 graders lerret, i tillegg får vi omvisning i museet som gjenspeiler både årstallene og årstidene i dalen. Mette av inntrykk fra dalen setter vi oss til ettermiddagskaffebordet med fruktsnitter - småkaker som kun finnes på Tonstad bakeri.

Hjemturen går via Hunnedalen og vi regner med å være tilbake i Sandnes kl. 18.00 og Stavanger kl. 18.30

Denne turen inkluderer:

  • Turistbuss med serviceinnstilt sjåfør, Sverre Haga AS
  • For- og ettermiddagskaffe med sirdalskost
  • Inngang Fjellmuseet og Sirdalsfilmen
  • Sausekjøtt med sirdalsis og sirdalsbær til dessert, kaffe
  • Tidligere lensmann Helge Tonstad som lokalguide i Sirdal