Gå til innhold
NITO Rogaland

Teater: Pan

Dødelig idyll!

Egen bestillingslink i tekst

Teater Pan.JPG

I Pan tar Arne Nøst for seg de sterke følelsene kjærlighet og forelskelse og skildrer hvordan disse følelsene kan vekke de mørkeste sidene i mennesket. Den røde tråden i stykket er en mystisk ond kraft som lurer i det skjulte uten at man får helt grep på hva det er.

I Pan (1894) forteller den unge løytnant Thomas Glahn om sine opplevelser ved handelsstedet Sirilund i Nordland. Året er 1855, og Glahn forsøker å livnære seg som jeger og fisker. Han bor i en enkel hytte og gir inntrykk av å leve isolert og i pakt med naturen. Samtidig pleier han omgang med stedets kondisjonerte. I byen forelsker han seg i Edvarda – kjøpmann Macks datter - og i skogen tar han Eva - smedens kone - som elskerinne.
Glahn er en forvirret, spontan, kaotisk og hypersensitiv outsider som er kastet inn i en til tider dødelig kamp mellom natur og kultur. Han er en person med sterk vilje, sterke drifter og lyster. Men personligheten gjør det vanskelig for ham å få det han vil ha - nemlig Edvarda. Han mestrer ikke de sosiale spillereglene, og har samtidig en slags forakt for det siviliserte som ikke gjør ting enklere.

"Med Pan har teatersjef Arne Nøst etterlatt seg en scenisk bauta som vil noteres med versaler i teatrets historiebok…" skrev Rogalands Avis sin anmelder etter premieren på PAN og trillet en sekser på terningen.Aftenbladet trillet en fremmer på terningen og beskrev PAN som "En triumf for Anders Dale og teatersjef Arne Nøst». Og understreket at forestillingen var «en kraftprestasjon og stor teaterklokskap"."Det er ei fascinerande teaterhending, skrev Dag og Tid"

Billettbestilling