Gå til innhold
NITO Oslo og Akershus

Ugelstadkulene – historien bak og hvilken betydning har de i dag

John Ugelstads mikrokuler i plast, utviklet på 1970-tallet på Sintef, regnes som en av de store norske oppfinnelsene. Hvilken betydning oppfinnelsen har hatt er ikke så godt kjent, og særlig ikke hva kulene brukes til i dag.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Personopplysninger

Fullfør


Bildet, som er tatt i 1950, viser en ung John Ugelstad (bak) sammen med Åge Solbakken i Professor Notevarps laboratorium. Foto: Schrøderarkivet - Trøndelag Folkemuseum

Foredrag

Foredrag med Erlend Ragnhildstvedt forskningsdirektør i Thermo Fischer. Thermo Fischer viderefører Dynal-arven under et av verdens største biomedisinske teknologiselskaper. Thermo Fischer Scientific vant Norwegian Tech Award i 2017.

John Ugelstads mikrokuler

John Ugelstads mikrokuler i plast, utviklet på 1970-tallet på Sintef, regnes som en av de store norske oppfinnelsene. Ugelstad-kuler er bittesmå, tilnærmet nøyaktig like store plastkuler, som er biomagnetiske. Dette gir kulene konsistente fysikalske og kjemiske egenskaper. Kulene kan brukes for å modellere fysiske prosesser, for eksempel i bioteknologi når en skal skille ut biologisk materiale. I medisin kan kulene brukes i diagnostikk og kreftbehandling ved å isolere celler, DNA og mRNA eller for å måle proteiner.

Hvilken betydning oppfinnelsen har hatt er ikke så godt kjent, og særlig ikke hva kulene brukes til i dag. I dette foredraget får vi både historie og spennende glimt inn i fremtiden, hvor skreddersydd kreftbehandling, DNA-analyser og miljøteknologi bare er noen av mange løfterike områdene for Ugelstadkulene.

Å gi ulike egenskaper til ugelstadkuler er kjernen i teknologien. Her vises hvordan magnetisering kan gjøre det mulig å trekke ut f.eks. et enkeltprotein i en løsning. Metoden muliggjør f.eks. det å fange syke celler og separere og behandle dem utenfor kroppen, slik at man får mer skånsom og treffsikker kreftbehandling. (ill: Thermo Fischer)

Nye løsninger

Erlend Ragnhildstveit er biolog, og har arbeidet i en årrekke i Dynal-systemet som industrialiserte Ugelstad-kulene, de siste årene som forskningsdirektør i Thermo Fischer, som er dagens eier av Dynal/Life. Foto: Odd Richard Valmont, Teknisk Ukeblad.

Amerikanske Thermo Fischer Scientific viderefører Ugelstad-arven siden oppkjøpet i 2014. Den norske avdelingen har forsknings- og utvikling knyttet til teknologimiljøet rundt Radiumhospitalet, og produksjon av plastkulene i samme anlegg på Lillestrøm som ble etablert for over 30 år siden som Dynal.

Thermo Fischer har satset stort på utvikling av nye løsninger basert på Ugelstad-kulene, og har hatt flere gjennombrudd med nye generasjoner av Ugelstadkuler. Selskapet er i dag blant Norges mest lønnsomme industribedrifter. Det vant Norwegian Tech Award i 2017, og ble kåret av Norsk Industri til årets smarteste industribedrift I 2018.

Ugelstad var sivilingeniør i kjemi og er kjent for å være en av de fremste pionerene innen polymerkjemi. Denne teknologien har fått stor betydning for industriell og medisinsk utvikling i Norge og andre land.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Foredrag v/Erlend Ragnhildstvedt, forskningsdirektør i Thermo Fischer.

Teknologihistorisk gruppe er et foredragssamarbeid mellom NITO Oslo og Akershus, Venneforeningen på Teknisk Museum, Tekna Oslo og Norsk Teknisk Museum. Målet er å sette fokus på hvilken betydning vår yrkesgruppe har spilt i samfunnsutvikling.