Gå til innhold
NITO Buskerud

Waterhole Kongsberg: Hvordan kan teknologi fra olje- og gassmarkedet, overføres til andre bransjer?

Hør historien om verdens største flytende oppdrettsanlegg for laks som ble bygget i Kina, slept halve jorda rundt og ankret opp utenfor Trøndelagskysten i 2017. Nå er anlegget fylt med over 1 million laks.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Personopplysninger

Fullfør

Oppdrettsanlegget det er snakk om, er SalMars og Ocean Farmings Ocean Farm 1, som til daglig kalles «Havmerden.»

Bransjeoverføring


Prosjektet er interessant i seg selv, men er også et eksempel på hvordan produkter og løsninger utviklet for offshore, fiskerimarked og olje- og gassmarkedet kan overføres og videreutvikles i andre bransjer.
Havmerden er så stor at Goliat-plattformen kunne fått plass inne i konstruksjonen, og ved full produksjonskapasitet vil det være omlag 1,6 milliarder fisk og produsere rundt 63000 tonn havlaks per syklus.


Paradigmeskifte


Fra et teknologisk synspunkt er dette anlegget imponerende. Havmerden representerer et paradigmeskifte innenfor moderne havbasert akvakultur, og har fått stor internasjonal oppmerksomhet det siste året.


Samarbeid mellom Ocian Farming og Kongsberg Maritime


Kongsberg Maritime har levert det aller meste av sensorikk og automasjon om bord. Kongsberg Maritime har en 3-års samarbeidsavtale med Ocean Farming hvor man sammen utvikler neste generasjons overvåknings- og beslutningsstøtte system for optimal og bærekraftig produksjon av fisk. Under frokostmøtet får du et godt innblikk i dette utviklingsprogrammet.

Sted: 

Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen, Vinjesgate 1, Kongsberg.
Frokost fra klokken 08.00 - 08.30. Foredrag fra kl 08.30-09.30. 

Arrangementet er et samarbeid mellom: NITO Buskerud, NHO Buskerud, Kongsberg Næringsforum, DNB og Tekna Kongsberg.