Gå til innhold
FAG

Estimering av måleusikkerhet for kjemiske metoder - FULLTEGNET

For prøvings- og kalibreringslaboratorier er det krav etter ISO/IEC 17025 å estimere måleusikkerhet for metoder som benyttes til prøving eller kalibrering.

Kurset er fullt. Melder du deg på, kommer du på ventelisten. Du blir kontaktet så fort vi har ledig plass.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Personopplysninger

Arbeidsgiver

Loading
Vi kjenner ikke denne arbeidsgiveren, vennligst fyll inn adressen under

Faktura sendes til

Annen fakturamottaker

Fullfør

Måleusikkerhet kan være komplisert, og krever basiskunnskaper om statistikk og usikkerhetsbudsjett. Mange prøvingslaboratorier sliter har ikke korrekt forståelse av begrepet og er ikke stand til å estimere måleusikkerhet.

Kurset vil belyse grunnleggende begreper av måleusikkerhet for prøvingslaboratorier som benytter kjemiske målemetoder. Identifisering og bidrag av type A og type B, usikkerhetskomponenter og en kombinasjon av disse, samt estimering av ekspandert måleusikkerhet vil bli grundig gjennomgått med praktiske eksempler.

Gjennom gruppeoppgavene vil du lære hvordan data fra kontrollkort og sammenlignende laboratorieprøving benyttes for estimering av kombinert måleusikkerhet.

For å delta på kurset må alle deltakere stille med egen PC eller kalkulator med statistikkfunksjoner.

Foredragsholder

Dr. Scient. Khalid Saeed har gjennomført mange kurs innen måleusikkerhet for laboratoriepersonell og tekniske bedømmere i Norge, og internasjonalt i regi av Norsk Akkreditering. Med sin bakgrunn i kjemi, vil han bruke eksempler som er kjent i kjemiske laboratorier.

Målsetting

Deltagerne vil selv bli i stand til å estimere måleusikkerhet av sine egne metoder basert på data tilgjengelig ved deres laboratorier.

Program Estimering av måleusikkerhet.pdf