Design thinking - brukersentrert innovasjon
Lær hvordan du kan involvere innsikt fra brukerne av dine tjenester og produkter, for å lykkes med utviklingsprosjekter.
Ved å designe produkter og tjenester riktig, kan du bidra til å skape stor verdi for både leverandør og mottaker. Men da må designet svare på konkrete behov og utvikles med tanke på brukerne. Det kan du lære på NITOs kurs i Design thinking.
Design thinking har flere faser. På kurset vil du jobbe sammen med andre kursdeltakere for å få praktisk erfaring med alle fasene. Målet med kurset er at du skal kunne bruke metodikk og erfaringer i din egen arbeidshverdag, slik at dere kan hente ut større gevinster av eksisterende og nye tjenester og produkter.
Design thinking innebærer å plassere brukere og deres behov i sentrum for all nyskaping. Det omfatter metode og tankesett som til sammen bidrar til innovative løsninger som møter brukerbehov, er teknologisk mulige og kommersielt levedyktige (doga.no)
Kurset i design thinking er praktisk og vi viser flere konkrete caser fra spennende prosjekter. Design thinking er en metodikk som stadig blir mer etterspurt. Metodikken brukes for å utvikle eller forbedre produkter og tjenester, hvor brukeren står i fokushele veien.
Dette lærer du
Design thinking som metode og tankesett
De ulike fasene i Design thinking
Verktøy som kan gi deg innsikt i brukernes behov
Hvordan en som «ikke-designer» kan bli en god designressurs på en arbeidsplass
Kursprogram
Torsdag 16. februar kl. 11:00 - 17:30
Design Thinking som metode og tankesett
Presentasjon av konkrete caser
FASE 1: Empati
Hvordan ha empati og skaffe innsikt fra brukerne dine?
Ulike metoder for innsikt: Intervju, selvtest og observasjon
Sortering av innsikt og slektsskapskart (affinity maps)
FASE 2: Definere
Hvordan hente ut informasjon fra empatifasen
Lage slektsskapskart av smertepunkt, motivasjon og behov
Bruke innsikten til å lage personas og «Point-of-view»
FASE 3: Idegenerering
Lære metoder for å utvikle mange idéer basert på reell innsikt
Hvordan gjøre gode valg av ideer til prototyper
Fredag 17. februar kl. 09:00 - 14:00
FASE 4: Prototyping
Hva er prototyping?
Kraften i iterative prosesser med hyppig prototyping og eksperimentering
Ulike metoder og verktøy for prototyping
FASE 5: Testing
Hvordan teste?
Hva bør testes og når?
Ulike metoder for å teste
Hvordan tolke og bruke tilbakemeldingen?
Hvordan innovasjon og bærekraft henger sammen
I siste del av kurset ser du hvordan de ulike metodene, verktøy og tankesett kan hjelpe deg å jobbe mer strategisk med innovasjon og bærekraft i din virksomhet.
Hva er egentlig design thinking?
Design Thinking er en anerkjent metode som setter menneskers behov i sentrum og gir deg verktøyene du trenger for å kunne løse komplekse problemstillinger, samt utvikle innovative idéer og enkle prototyper.
Det er en effektiv og tverrfaglig prosess, hvor du får utfordre vanetenkning og eksperimentere med muligheter, samtidig som den sikrer at du alltid har brukerne i tankene og at du holder deg til en konkret problemstilling.
Marte Wiik, Karabin Sans
Tjenestedesigner
Marte er en erfaren designer og prosjektleder, med over 15 år i bransjen. Hennes brede kompetanse innen design, tjenestedesign og kommunikasjon gjør henne til en solid prosjektleder og workshopfasilitator, og hun har bistått både små og store bedrifter med utvikling av unike løsninger.
Kursavmeldingsregler
Melder du deg av et av våre fagkurs eller konferanser må du betale et gebyr på 20 % av prisen. Avmelding senere enn tre virkedager før, eller uteblivelse fra arrangementet faktureres full kursavgift.
For å melde deg av et kurs, kontakt kurskoordinator/kursansvarlig som hjelper deg i prosessen.