Gå til innhold
< Kurs og arrangementer

Sjeldne jordarter, stjernegalleriet blant kritiske metaller

Hvor og hva brukes egentlig de sjeldne jordartene til? I dette foredraget blir du innviet i hvor vanlige de er - til tross for at de kalles sjeldne.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema.

Logg inn

Personopplysninger

Loading
Vi fant ingen opplysninger om deg. Sjekk at mobilnummeret er riktig eller skriv inn opplysningene som mangler
Stemmer opplysningene? Hvis ikke, oppdater i skjema
Loading

Arbeidsgiver

Loading
Vi kjenner ikke denne arbeidsgiveren, vennligst fyll inn adressen under
Loading

 
* Påkrevd felt

Det er stor sannsynlighet for at du skulle ønske det var mer av dem etter du har hørt dette foredraget.

Økt tilgang til mineraler er en forutsetning for grønn omstilling av økonomien. Sjeldne jordartsmetaller benyttes i det meste av moderne teknologi og er ansett som noen av de mest kritiske råmaterialene. Hør Bård Bergfald briljere med sin kunnskap og kompetanse om nettopp dette. For eksmpel er permanentmagneter (supermagneter), som er en avgjørende bestanddel i f.eks. turbiner for vindkraft og motorer i elbiler, inneholder også en betydelig andel slike metaller.

Sjeldne jordartsmetaller (Rare Earth Elements - REE), er en samlebetegnelse på 17 forskjellige grunnstoffer. EU-kommisjonen anser disse metallene til å være blant de aller mest kritiske av ulike mineraler, og helt essensielle råmaterialer for europeisk økonomi og politiske agenda.

Sjeldne jordartsmetaller benyttes i det meste av moderne teknologi, som elektriske biler, vindturbiner, robotikk, datalagring og medisinsk teknologi. 

 Bård Bergfald.jpgBård Bergfald

Bård er daglig leder i Bergfald Miljørådgivere. Han har en bred kontaktflate mot miljøvernorganisasjoner, politikere, industri og andre sentrale aktører og spesielt god kompetanse innenfor miljøgifter, kjemisk industri og avfallshåndtering.

Han har tidligere arbeidet i Miljøstiftelsen Bellona, hovedsakelig med industriell forurensning.

 

NITO klima- og miljøutvalgets neste arrangementer