Gå til innhold
NITO Oslo og Akershus

Julelunsj med gamle julehefter

Det er gitt ut rundt 900 titler av litterære julehefter. Tom Brenne har samlet mange av dem. NITO Pensjonistene avslutter sesongen med julelunsj og litterære julehefter på Ingeniørenes Hus.

Kurset er fullt. Melder du deg på, kommer du på ventelisten. Du blir kontaktet så fort vi har ledig plass.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Personopplysninger

Fullfør

Litterære julehefter

Temaet er gamle julehefter; ikke tegneserier, men de med fortellinger i. Denne type julehefter ser nå ut til å få sin renessanse. Juleroser redigert av Herborg Kråkevik er trykt i store opplag i 2015 og 2016.

Tom Brenne

Foredragsholder og forfatter Tom Brenne har skrevet bok om de gamle juleheftene; Norske julehefter. De litterære juleheftene fra 1880 til i dag (Messel Forlag 2009) og har en samling på snart 5000 hefter.

Juleheftene har vært en del av norsk julefeiring gjennom nesten 130 år. For norske forfattere og bildekunstnere var juleheftene en viktig arena for å få formidlet og presentert sine verk. Har litteraturliste og register.

Det er gitt ut rundt 900 titler av slike julehefter. Mange kom ut i flere tiår (noen få i hundre år), så til sammen dreier det seg om 20 – 25 000 hefter. Noen eksisterer fortsatt. Her skrev de fleste forfattere, fra de mest seriøse som Knut Hamsun og Sigrid Undset til folkeskribenter som Rudolf Muus og Sverre Vegenor. Samme spennvidde gjaldt kunstnere som illustrerte dem. De fineste hadde også kunstbilag.

I foredraget pleier Tom Brenne å legge vekt på forfattere/kunstnere fra nærområdet, slik at dette blir en miks av kulturhistorie og lokalhistorie.

Praktisk

Vi møtes til lunsj kl. 12.00 på Ingeniørenes Hus. Foredraget starter umiddelbart etter lunsjen og var omtrent en time.

Pensjonistaktivitet i Oslo og Akershus

Dette er en programserie laget av og for NITO Pensjonistene i NITO Oslo og Akershus. Alle NITO-arrangementer er åpne for alle medlemmer, men pensjonistene vil bli prioritert.

NITO Pensjonistene

NITO Pensjonistene er et viktig nettverk for mange medlemmer som har sluttet i arbeidslivet. NITO Pensjonistene arrangerer temamøter, turer og omvisninger for alle medlemmer, men spesielt for de som definerer seg som pensjonist.

Selv om man som NITO Pensjonistene bare betaler 10% av medlemskontingenten, har man de samme medlemsfordeler og rettigheter som yrkesaktive medlemmer og deltar i avdelingens ulike aktiviteter. Mange NITO pensjonister bidrar aktivt hver måned til NITOs aktivitet utad og internt.