Gå til innhold
Bilde av mann som henger fra krigsfly Foto: Stig Håvard Dirdal
< Kurs og arrangementer

Teater: Catch 22

Beksvart humor om krigens vesen.

Påmelding under

Kjøp billetter til Catch 22 her

I Catch-22 følger vi en gruppe amerikanske B-25 bombeflygere, som forsøker å overleve den siste delen av 2. verdenskrig. Er man heldig får man perm og kan dra til Roma på jakt etter betalt kjærlighet. Men det meste av tiden går med på å vente og delta i de bindegale selvmordstoktene der det handler om å stille inn sikte og bombe aksemaktenes stillinger. 

Men hovedpersonen Yossarian er en rasjonell mann i en verden full av dårer. En soldat som har avslørt krigen som et sirkus for narrer, og utstasjonert på den italienske øya Pianosa forsøker han å utføre sine siste flyoppdrag. For han har kun ett mål for øye og det er å overleve og bli sendt hjem. Men for å kunne bli sendt hjem må han oppfylle et visst antall flygninger. Problemet er bare at hver gang han når målstreken, heves plutselig antallet tokter, og han må atter ut i livsfarlig strid.

Det fører til en lang rekke forsøk fra Yossarian på å bli fritatt fra tjeneste. Blant annet oppstår muligheten for å bli erklært sinnssyk og Yossarian prøver iherdig å bli diagnostisert som GAL for å slippe å fly. Dette virker dog mot sin hensikt og som paragraf 22 foreskriver: Hvis du flyr, må du være skakksnudd og spinngal og dermed uegnet – men ber du om å bli fritatt, må du være frisk og ved dine fulle fem og dermed egnet. 

Selv om Yossarian konstant forsøker å finne en vei ut av den usle sitasjonen han befinner seg i, er han dømt til å tape. For han står i et valg mellom to umulige løsninger og uansett hva han velger blir det feil. I denne onde sirkelen fører alle handlinger til det samme negative resultatet- en Catch 22!