Gå til innhold
< Kurs og arrangementer

Kunsten å ikke kaste mat og antibiotikaresistens

Vi har blitt generasjonene som kaster mat - minst en tredel av alt vi produserer. Hør mer om blant annet hvordan du kan redusere matsvinn.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Personopplysninger

Loading

Arbeidsgiver

Loading
Vi kjenner ikke denne arbeidsgiveren, vennligst fyll inn adressen under
Loading

Aktiviteter

onsdag 25.03.2020 16:00-19:00

Feltet er påkrevd

Forfatter og mataktivist Thomas Horne vil gi sine tips til hvordan vi kan bekjempe matsvinn. 

- Gi blaffen i datostempling, sier forfatter og mataktivist Thomas Horne. 

Bioingeniør Lise Hulløen Orø fra SSHF, vil fortelle mer om overforbruk av antibiotika, og hvordan det kan sette oss tilbake til en tid der et sår på fingeren er dødelig. Verdens helseorganisasjon sier at antibiotikaresistens vil være den største helseutfordringen i verden frem mot 2050.

Program 

  • 16:00 – 16:20: Registrering og enkel bespisning 
  • 16:30 –17:45: Kunsten å ikke kaste mat ved forfatter og mataktivist Thomas Horne 
  • 17:55 – 19:00: Antibiotika-resistens – vinn eller forsvinn ved bioingeniør Lise Hulløen Orø 
  • 18:45 -19:00: Avslutning på temamøte 

Thomas Horne

Forfatter og mataktivist Thomas Horne har skrevet boka «Kunsten å ikke kaste mat». Den tar for seg matsvinn som samfunnsproblem. Men først og fremst er boka en praktisk guide til å hvordan vi alle kan redusere matsvinnet vårt og gi blaffen i datostemplingen. Horne går systematisk gjennom hva som skjer med maten når den blir gammel, hva som er farlig og hva som ikke er det, og hvordan du kan vurdere om maten fortsatt er spiselig med kunnskap og sansene dine. 

Matsvinn

Matsvinn er et av vår tids største og mest meningsløse klimaproblemer. En tredel av all maten vi produserer, går i søpla. Med en voksende verdensbefolkning sier det seg selv at vi ikke kan fortsette slik. Matsvinn må bekjempes, og alle må bidra: jordbruk, fiske, industri, butikker og ikke minst forbrukerne.  

Antibiotikaresistens

Feil bruk av antibiotika kan føre til utvikling av resistente bakterier, og til at antibiotika ikke lenger har effekt på disse bakteriene.

Antimikrobiell resistens (AMR) oppstår når mikroorganismer som forårsaker infeksjoner overlever behandling som normalt vil drepe dem. For eksempel oppstår antibiotikaresistens når bakterier overlever infeksjonsbehandling med antibiotika.

Kombinasjonen av økende forekomst av antibiotikaresistens og stopp i utvikling av nye antibiotika, kan bli en av verdens største trusler mot folkehelsen. I 2050 kan tallet på dødsfall relatert til antibiotikaresistens stige til 10 millioner. Ett menneske vil dø hvert tredje sekund. 

Flere arrangementer i Agder

Bli medlem i NITO 

Gjør som over 91.000 andre ingeniører og teknologer. Med gode medlemsfordeler får du mer å rutte med i hverdagen.

Ordinær fagforeningskontingent er fradragsberettiget. For 2019 kan du trekke fra inntil kr. 3850,- i din skattepliktige inntekt.

Bli medlem i dag