Gå til innhold
NITO Sør-Trøndelag

Student: Kurs i LaTeX

Skal du skrive bachelor- eller masteroppgave? LaTeX er det anbefalte tekstbehandlingssystemet for skriving av vitenskapelige rapporter og oppgaver. Bli med på dette todagers kurset, lær tips og triks, og sørg for bedre fremdrift og mer effektive studiedager!

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Personopplysninger

Bekymret student. Foto: Tom Haga, 2017

LaTeX er et gratis skrivesystem som er hyppig brukt til skriving av vitenskapelige rapporter, masteroppgaver, bøker, med en stilren layout. Når man skriver LaTeX, programmerer man dokumentet sitt som et markdown-dokument, og en tex-distribusjon «oversetter» dokumentet ditt til en PDF.

Siden LaTeX er en annen måte å produsere dokumenter på, kan et kurs være en god start på din ferd mot vesentlig mer proffe vitenskapelige dokumenter.

Kurset er fordelt på to dager og er en kombinasjon av semi-interaktiv forelesning og workshops. Kursholder er Axel Holene.

Lørdag 3. november: 

 • Pre-workshop kl. 10.00 - 11.00: Er du usikker på installasjon og oppsett av latex på din maskin eller sliter med å få det til
 • Forelesning kl. 11.00 - 14.00: Vi starter fra scratch. I løpet av de neste timene vil du være i stand til å kompilere ditt første dokument, ha grunnleggende forståelse for oppbygningen av et komplett tex-dokument, og kunne bruke grunnleggende miljøer som likninger, tabeller og figurer.
 • Rapport-workshop 14.00 - 17.00: Arbeidstid. Du har en rapport eller liknende du ønsker å skrive i LaTeX, og har nå mulighet til å få en kick-start på den prosessen.

Søndag 4. november:

 • Forelesning kl. 11.00 - 14.00: Vi fortsetter der vi slapp på lørdag og vil fortsette eventyret inn i latex sin deilige verden av nydelig typografi og debugging av funky kode.
 • Rapport-workshop kl. 14.00 - 17.00: Du fortsetter på arbeidet fra i går, og er i løpet av de neste timene blitt mer selvstendig i din ferd mot typografisk nirvana.

Utstyrsliste:

 • Laptop hvor du har installert den siste versjonen av LaTeX for ditt operativsystem [1]
 • Windows: http://miktex.org/download
 • MacOS: https://tug.org/mactex/downloading.html (obs: stor fil!)
 • Linux: http://www.tug.org/texlive/
 • Benytter du Windows bør du også laste ned TeXStudio http://www.texstudio.org/
 • Husk lader!

[1] Det er også mulig å bruke online-editorer som Overleaf. Online-editorene gjør dessverre en meget god innsats i å kompilere dokumenter til tross for en mengde feil og advarsler, og er svært vanskelige å debugge kode i. Bruk gjerne online-editor til rapportskrivingen, men til selve kurset er det anbefalt å sørge for en skikkelig latex-installasjon.

Du kan delta dersom du medlem i NITO, og det vil bli servering av pizza og brus. Vi håper på å se deg der!

Kurset holdes på NTNU Gløshaugen, Kjelhuset, rom KJEL 4.