Gå til innhold
NITO Vest-Agder

Pensjonister: Bli med på tur til Kringsjå kraftverk

Her blir det en historisk togreise, spasertur i fin natur og en interessant omvisning. Denne turen må du rett og slett ikke gå glipp av.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Aktiviteter

onsdag 20.09.2017 11:00-15:00

Personopplysninger

Faktura sendes til

Annen fakturamottaker

Fullfør

Vi møtes på Grovane jernbanestasjon kl. 10:30 og tar Setesdalsbanen (togavgang kl 11:00) opp til Kringsjå stoppested. Derfra går vi gjennom skogen inn til den nedlagte Kringsjå kraftstasjon hvor vi spiser litt og får en orientering om stasjonen og byggingen av den. 

Etter orienteringen rusler vi rundt og ser på stasjonen.  Deretter går vi tilbake til toget som bringer oss tilbake til Grovane.

Pensjonistutvalget ønsker medlemmer og ledsagere velkommen. Bruk kommentarfeltet ved påmelding og oppgi om du skal ha med deg ledsager.

Praktisk informasjon

  • Oppmøte på Grovane jernbanestasjon kl. 10:30. Retur ca. kl. 15:00 med tog.
  • Gratis parkering, men husk å beregne tid til parkering o.l., slik at en kommer med toget.
  • Vi har ikke værforbehold, så følg med på Yr.no og ta med egnede klær og fottøy.

 

Har du spørsmål om turen? Kontakt Robert Alsaker
Mobil: 90527135  
E-post:

Om Kringsjå Kraftanlegg

Kringsjå Kraftanlegg åpnet 21. november 1900. Dette var det første kraftverket i Otra, og var i drift frem til Steinsfoss Kraftstasjon åpnet i 1957.

Etter nedleggelsen ble det meste revet, det som nå står igjen er mye av murene etter damanlegget, i tillegg til en del grunnmurer fra husene som lå ved kraftstasjonen.

I 1930 åpnet Kringsjå holdeplass, med gangvei over dammen til Kringsjå som ligger på østsida av Otra. Bua som står på holdeplassen i dag kommer sannsynligvis fra Kiledalen, noen kilometer nord for Hægeland stasjon, brukt som hvilebu for baneavdelingen.

Om Setesdalsbanen

Setesdalsbanen er en smalsporet (1 067 mm) museumsjernbane som går på den 8 kilometer lange, ville og naturskjønne strekningen mellom Grovane og Røyknes stasjoner i Vennesla kommune, Vest-Agder fylke. Banen ble åpnet i 1896 mellom Kristiansand og Byglandsfjord.

Bare 2 år etter nedleggelsen i 1962 åpnet Norges første museumsjernbane. Siden da har du kunnet oppleve et levende museum, med over 100 år gamle damplokomotiver, stilfulle trevogner, ærverdige stasjonsbygninger og lukten av kull.