Noen viktige endringer i den nye brannavtalen:
- Utrykning for deltidspersonell skal godtgjøres for medgått tid, men aldri mindre enn 2 timer (punkt 3.1 i avtalen).
- Ved bruk av varslingssystemer på fritiden, skal partene inngå lokale særavtaler om dette (punkt 5.4).
- Satsene for godtgjøring overordnet hjemmevakt er oppjustert i avtalens punkt 4.3. Se vedlagt avtale nederst i saken.
Vi er veldig fornøyde med bedre godtgjøring for utrykning for deltidspersonell. Dette gjelder mange av NITOs medlemmer.Kjell Ola Aamodt, leder av NITO Kommune
- Når vi har fått inn i avtalen at det skal inngås lokale særavtaler ved bruk av varslingssystemer på fritiden, ligger det implisitt at disse også må omhandle godtgjøring. Dette er også noe vi er fornøyde med å ha fått inn, sier Aamodt.
Partssammensatte utvalg
NITO og KS har også blitt enige om å sette ned flere partssammensatte utvalg. Et av disse skal vurdere alternativ ordning vedrørende overordnet hjemmevakt når det gjelder organisering og godtgjøring.
Oppdragene i brann- og redningstjenesten er i endring, både i antall og oppdragenes art. Det settes ned et utvalg som skal se på konsekvenser for ansatte i en brann- og redningstjeneste i endring. Utvalget skal diskutere endringer i arbeidsoppgaver og kravene til yrkesutøverne, og vurdere hvilke konsekvenser dette bør få for arbeidsvilkårene og regulering av disse i SFS 2404. Problemstillinger rundt pågående, livstruende vold vil være viktig her.
- Det er viktig for NITO at partene sammen ser på konsekvensene av at oppdragene til brann- og redningstjenesten både er flere og ofte farligere enn tidligere. Dette har store konsekvenser for våre medlemmer, og vi ser fram til en enda bedre avtale som tar dette opp i seg, sier Aamodt.
Et tredje utvalg skal vurdere hvordan beredskapsvakter i brann- og redningstjenesten skal reguleres i SFS 2404. Vurderingen må ses i lys av arbeidstidsregelverket og annet relevant lovverk, med sikte på en framtidig regulering i særavtalen.