Gå til innhold
Mann på reise. Foto: GettyImages

Skatt på bonuspoeng og andre goder gjennom jobben – endringer fra 2019

Hva skjer med bonuspoengene mine? Mister jeg bonuspoengene? Må jeg virkelig skatte av bonuspoeng? Kan jeg fortsatt kjøpe reise til New York for bonuspoeng? Vær oppmerksom på de nye reglene som gjelder fra 2019.

Fra 2019 må arbeidsgiver rapportere inn verdien av bonuspoeng som du har fått gjennom jobben og brukt privat. Det er ikke nytt at du må skatte av bonuspoeng opptjent via jobb, men nå må både du og jobben sørge for at denne informasjonen når skattekontoret.

Fra 2019 må du oppgi til arbeidsgiver at du for eksempel kjøper flyreise til Gran Canaria for bonuspoeng du har opptjent i jobben. Verdien regnes ut ifra hvor mye du ville måttet betale i kroner og ører for tilsvarende reise på samme strekning. Du må ikke skatte av bonuspoeng opptjent privat.

Det kan være noe vanskelig å skille mellom bonuspoeng opptjent privat og via jobb. Tiden vil vise om selskaper som tilbyr bonuspoeng vil finne løsninger som bidrar til å forenkle dette skillet.

Skatteendringer i 2019

Vær oppmerksom på endringer i skattereglene om personalrabatter, gaver og andre goder gjennom jobben.

Finans Norge har laget en guide om de nye reglene som kan være nyttig:

Du må kun skatte for bonuspoeng av betydelig verdi

De nye reglene gjelder ikke bonuspoeng av ubetydelig verdi, som en bolle til ti kroner kjøpt for opptjente bonuspoeng. De nye reglene gjelder for eksempel hvis du bestiller flyreise for å feire nyttår i New York, hotellopphold for deg og familien i Bergen eller leier bil for å frakte den nye Bolia-sofaen din og betaler med bonuspoeng du har opptjent gjennom jobb.

Er du usikker om hva du skal føre opp og ikke, må du kontakte arbeidsgiver eller Skatteetaten.

Skattekontoret kan kontrollere at du har oppgitt riktig informasjon

Flyselskapet, hotell eller annet sted du har opptjent bonuspoeng har ikke plikt til å levere denne informasjonen til arbeidsgiver, men de har plikt til å levere informasjonen til Skatteetaten. Skatteetaten kan derfor velge å kontrollere at du har betalt skatt for bruk av bonuspoeng.

Hvorfor får du bonuspoeng som privatperson – selv om du var på jobbreise?

Bonuspoeng opptjent gjennom jobb som du kan bruke privat får du vanligvis fordi du har betalt med ditt private betalingskort eller knyttet kjøp til din personlige profil hos for eksempel SAS.

Dersom du kun bruker bonuspoeng du har tjent opp gjennom andre privatreiser, må du ikke skatte.

Hva betyr dette for deg som arbeidstaker?

Det betyr at du må betale skatt for bruk av bonuspoeng opptjent gjennom jobb. Noen virksomheter kan vegre seg for å la deg som ansatt tjene opp bonuspoeng gjennom jobb, fordi det gir dem mer arbeid, ikke fordi det ikke er lov.

Et resultat kan være at noen arbeidsgivere legger restriksjoner for ansattes opptjening av bonuspoeng på tjenestereiser. Det betyr også at det kan komme nye bonusordninger, der bonuspoeng opptjent tilfaller arbeidsplassen og ikke den enkelte ansatte.

NITO vil følge med på utviklingen og eventuelle endringer i skattesystemet dette.

Ikke glem å overføre ferie

Hvis du har ferie til gode på slutten av året, er det viktig at du gjør en avtale med arbeidsgiver om overføring av feriedager til neste år.

Overfør ferien din

På reise for jobben?

Hvilke reiser bør anses som arbeidstid og hvordan bør den kompenseres?

Alt om tjenestereiser 

Temasider om lønn og arbeidsliv A-Å

Advokatene hjelper deg

Ingen sommerferie på tre år

"Anders tok ikke ut ferien i fellesferien tre år på rad. – Det er en skjult forventning, forteller han."

Les mer hos

-NITOs fagblad for ingeniører og teknologer

Publisert: Sist oppdatert: