Se video fra da Mattilsynet var på smilefjestilsyn hos Baker Hansen i Majorstukrysset i Oslo våren 2016.
Norge har innført smilefjesordning for kafeer og restauranter. Det handler om hygieniske forhold. – De er høyt og lavt, går nøye gjennom alle deler av spisestedet. Så ender man opp med et ansiktsuttrykk; et surt et, strek-munn, eller et stort smil, alt etter hvor bra det står til. Ansiktsuttrykket skal så plasseres slik at du ser det når du kommer inn døren.
En undersøkelse gjengitt av NRK Østlandssendingen 4. august 2016 viser at seks av ti restauranter er urenslige. Av 1100 spisesteder i Oslo, Asker og Bærum var det kun drøyt 40 prosent som fikk et stort smil. Halvparten fikk strekmunn, ni prosent fikk utmerkelsen surt fjes.
Ingen grunn til å smile: Seks av ti restauranter er urenslige
Lett å glemme god hygiene i en stressituasjon...
Midt på formiddagen, en tilfeldig vårdag, fikk NITO bli med Mattilsynet på smilefjestilsyn. Turen gikk til Baker Hansen i Majorstukrysset i Oslo.
Det populære bakeriet har mange kunder – også denne formiddagen. - Litt av poenget er at vi kommer nettopp mens det er mye å gjøre, da ser vi hvordan de ansatte forholder seg til hygiene i en travel periode. Det forteller Natalia Larsen som har gjennomført utallige tilsyn.
Gjør matopplevelsen bedre
- Jeg liker den nye smilefjesordningen, sier hun.
- Jeg er stolt av at ingeniører har vært med på å lage ordningen, det er et omfattende system, og jeg opplever at det fungerer bra. «Marta» er et viktig dataverktøy som er med på alle tilsyn og som hjelper oss fram til korrekt smilefjes.
- Mens vi er på tilsyn mater jeg Marta med informasjon. Jeg mener at vi gjennom å sette smilefjes får en forebyggende og oppdragende effekt. Fokuset på hygiene og gode matopplevelser blir forsterket.
- På smilefjestilsyn ser vi ikke på alt, men vi sjekker de relevante obligatoriske punktene som ordningen omfatter, og evt. at mangler påpekt under forrige tilsyn er utbedret, forklarer hun.
En rekke sjekkpunkter
- Her på Baker Hansen sjekker vi om lokalene og innretningene er godt vedlikeholdt, at de er skadedyrsikret, ser om det er rent og ryddig. Vi ser på renhold av utstyr og forurensningsfare, om varene er dekket til og skjermet mot forurensning, samt håndhygiene og personlig hygiene. Dette er noen av de viktigste sjekkpunktene.
- Vi kontrollsjekker temperatur i kjøledisker for å se om det vi måler stemmer overens med bakerens egne utfylte sjekklister for kjøleenheter.
- Siste punkt er om merking av allergener er på plass og om den er korrekt. Her er det aller meste i orden, konstaterer Natalia. Hun fyller inn informasjon på den medbrakte PC-en, og hva sier Marta? – Joda, det ble et stort smil for Baker Hansen i Majorstukrysset.
Da er det bare å gratulere medarbeiderne her. De har gode rutiner for sin matservering, i alle fall denne formiddagen det var tilsyn. Om en stund dukker en inspektør fra Mattilsynet opp på nytt og foretar en ny undersøkelse.
Stort smil er bra
- Vi visste selvfølgelig ikke noe på forhånd om at det var akkurat i dag Mattilsynet skulle dukke opp. Jeg måtte bare ta imot, svare på spørsmål og vise rundt, forklarer assisterende butikksjef, Jennifer Elizabeth Samuelsson (bildet).
- Vi har generelt et stort fokus på hygiene, at maten tilberedes slik den skal, at det ser fresht ut og selvfølgelig smaker bra. Vi har faste rutiner. Plakater bl.a. på døren inn til kjøkkenet hjelper oss som jobber her å huske på god hygiene, sier hun.
- Det var igrunn gøy å ha Mattilsynet her. De gjør en viktig jobb!
- Nå fikk de se hvordan vi har det, og jeg kunne også lære av dem. Natalia ga meg flere gode tips som jeg vil dele med min sjef og mine kolleger. Og så var det selvfølgelig veldig kjekt å få et stort smilefjes, selv om jeg visste at vi kom til å få det allerede før tilsynet begynte, sier hun og smiler det bredeste smilet hun kan.
Inspektør Natalia Larsen fra Mattilsynet sjekker forholdene ved Baker Hansen i Majorstukrysset i Oslo. Ass. butikksjef Jennifer Samuelsson følger med og svarer på alle spørsmålene fra Natalia.