Martin sitter bøyd over skrivebordet. På skjermen vises tegneprogrammet der man kan se at mannen fra Vestre Toten jobber med å lage en 3D-modell av det som til slutt skal bli en brakett til en Audi.

- Jeg er nok langt over gjennomsnittet interessert i hvordan ting er satt sammen, hvordan det virker og hvilke materialer det er laget av, skratter Martin når han blir spurt om hvorfor han har valgt å studere teknologidesign.

Marius 3d-program2.jpg

- Hele livet har jeg likt å lage, modifisere og bygge om ting. Det begynte nok med Lego, som hos mange andre. Interessen har ikke blitt mindre av å bygge prototyper i laboratoriet på skolen, sier han og fortsetter arbeidet med 3D-modellen.

Meldte seg inn for å være en del av fellesskapet

Martin har studert Teknologidesign og ledelse på NTNU Gjøvik. Her var han også medlem av NITO Studentene, som er studentorganisasjonen for master- og bachelorstudenter innen ingeniør- og teknologifag.

- Jeg meldte meg inn for å være en del av fellesskapet. Det er også gode medlemsfordeler, forsikringer og ikke minst hjelp og støtte i arbeidslivet, hvis behovet skulle melde seg. Nettsidene til NITO er full av god informasjon som kan være nyttig både for studenter og erfarne arbeidstakere.

- I tillegg har NITO stand og arrangementer på skolen, her går det an å snakke med noen som er med i styret. NITO stiller også med midler til skoletur og klær med logo om man skulle trenge det, forteller Martin.

Fra hobby til egen bedrift

Han forteller at ønsket er å produsere egendesignede og reproduserte reservedeler med 3D-printing, først og fremst til 80- og 90-tallsbiler. Han har nemlig en forkjærlighet for eldre biler.

- Mest fordi disse kjøretøyene er de jeg liker best og de er midt imellom å ikke være gamle nok til at noen reproduserer deler, men heller ikke nye nok til at originalfabrikanten lager deler lenger. Jeg ønsker også å bidra til produksjon av prototyper og lavserieproduksjon til lokale bedrifter.

Marius 3d-printer.jpg

I fjor sommer tok han derfor skrittet til å starte sitt eget firma, Kustom 3D Prototyping.

- K-en er en «bilgreie» og for å fornorske konseptet som også skal være internasjonalt, smiler han.

- Hva er best med jobben din?

- At jeg kan være min egen sjef. Det innebærer blant annet at jeg ikke trenger å vente på andre, jeg bare setter i gang med å lage neste prototype midt på natta, hvis jeg har lyst. Det kan være mye jobb og utfordrende i starten. Alt fra regnskap, oppbygging av nettbutikk til kontakt med kundene tar tid hvis det skal bli bra. Men det er helt klart verdt det.

- Vil du oppfordre andre til å bli ingeniør/teknolog?

- Hvis du er kreativ, eller vil bli det, vil jeg sterkt anbefale å bli ingeniør eller teknolog. Du vil få utfordringer som kan være vanskelig å løse, men når du har løst dem får du bare lyst på mer. Det er noe spesielt å kunne si: «Denne har jeg vært med å lage».

Martin sitter igjen bøyd over skrivebordet. På skjermen kan man se at 3D-modellen av braketten begynner å ta form.

Marius 3d-program1.jpg