- Vårt mål er at syke mennesker skal ha det best mulig under transport til og fra sykehus, forteller NITO-medlem og syk.ing. Ingrid Anita Damli og forklarer:

- Jeg er sykepleier og ingeniør. Det beste fra to verdener. Syk. ing., om du vil, sier hun lattermildt om tittelen hun selv har gitt seg i tillegg til å være daglig leder for Stablecare, selskapet bak den innovative ambulansebåra.

Avansert teknologi

Med elektriske motorer som styres av avanserte datamaskinalgoritmer og sensorteknologi koblet til ambulansebåra, kan den stabiliseres både gjennom svinger og under akselerasjon. Krefter som påvirker pasienten under ambulansetransporten, elimineres ved å vippe båren for å motvirke disse.

- Å reise med den er, ifølge testpersoner, som å flyte, sier Damli.

Saken fortsetter under bildet.

inside-ambulance.jpg
Test av prototypen. (Foto: Stablecare).

Med hjerte for pasientene

Det er ingeniør og oppfinner Svend Heier i selskapet Stable, som fant opp løsninga som kan stabilisere blant annet bord og senger til havs, og videre til det som i dag er stabiliserte bårebrett i ambulanser.

Damli kom inn som daglig leder i datterselskapet Stablecare, nettopp på bakgrunn av hennes unike kompetanse som både ingeniør og sykepleier. Med ansvar for utvikling, salg og produksjon av stabiliserte ambulansebåreplattformer kommer det godt med å ha en fot i begge verdener.

- Når jeg er i dialog med helsevesenet kan jeg stammespråket og ser det fra et brukerperspektiv. Som ingeniør kan jeg skrive tekniske spesifikasjoner og utvikle enheten.

- Det er en stor fordel å forstå både det kunder og utviklere vil ha og mener. Dette hadde ikke vært mulig om jeg ikke var både ingeniør og sykepleier, sier hun.

Ingeniører er med på å forme framtida

Norge trenger ingeniører og teknologer med riktig kompetanse til å møte framtidas behov. Etterspørselen etter ingeniører og teknologer som kan arbeide med drift, vedlikehold, utvikling og overgangen til et grønt næringsliv vil bare bli større.

- Vi blir stadig eldre. Det betyr at vi trenger ny og bedre teknologi for å klare oss hjemme lengre. Som ingeniør er du med på utvikling, forbedring og nyskaping for hvordan vi skal dekke våre behov, både fysiologiske og sosiale.

- Enten du blir bygg-, data-, elektro-, kjemi- eller maskiningeniør, eller noe helt annet innen ingeniør- og teknologifagene er du med på å forme framtida, avslutter Damli.