Påmelding: Stressmestring og prestasjon

En god balanse mellom jobb og fritid handler om å håndtere kravene fra arbeidslivet med ditt personlige liv, slik at du kan ha det bra og være produktiv på jobb, samtidig som du har tid til deg og de rundt deg, og de tingene du har lyst til å bruke tiden din på.

Det høres enkelt ut, men følelsen av å ikke levere godt nok på ulike arenaer i livet eller være redd for å bli utbrent har de fleste kjent på. Så hva kan du gjøre? NITOs karriereekspert, Frida Basma, gir deg hennes fem beste tips.

1. Finn dine egne verdier og ta et bevisst valg

Hvilket liv vil du leve? Om det ikke er hamsterhjul-livet handler det om å ta et bevisst valg om å komme deg ut av hamsterhjulet og legge en plan for hvordan. Bruk tid på å finne ut av hva som er viktig for deg i livet og hva som gir deg glede i hverdagen og prioriter dette. Legg det inn i kalenderen om nødvendig. Enten det er mer tid i naturen, mer tid til egne hobbyer eller mer kvalitetstid med de du er glad i.

2. Ta eierskap over tiden din og lær deg å si nei

Vi er voksne mennesker og har lov til å si nei når det er noe vi ikke har lyst til. Innenfor gitte rammer, selvsagt. Vi har visse arbeidsoppgaver og ansvarsområder vi skal levere på i jobben.

Kanskje du kan bli flinkere til å spørre hva din rolle i møtet du har blitt kalt inn til er og om det faktisk er nødvendig at du er med på møtet? Eller kanskje du hver fredag kan planlegge kommende uke ved å sette av tid i kalenderen din til de viktigste oppgavene du må få gjennomført i løpet av uken, til forberedelser i forkant av viktige møter, og legge inn fokustid der hvor du ønsker å jobbe konsentrert og ikke bli forstyrret.

3. Gå i dialog med lederen din

En god leder setter pris på ærlighet og ønsker å tilrettelegge for at sine ansatte skal kunne ha det bra og prestere. Kanskje er det mulighet for å be om mer fleksibilitet hva angår arbeidsoppgaver eller tid. En ekstra dag på hjemmekontor, å jobbe noen lengre dager og andre kortere dager eller å be om hjelp til å prioritere arbeidsoppgaver og være ærlig om din egen kapasitet kan være alt som skal til for å komme ovenpå igjen.

4. Sett av tid til hvile

Når Jacob Ingebretsen setter av tid til å hvilke kan du det også. Alle toppidrettsutøvere prioriterer restitusjon og hvile like mye (om ikke mer) enn harde treningsøkter. Uten dette klarer de ikke å prestere på topp. Dette gjelder oss vanlige mennesker også. Å sette av tid til noen roligere dager i løpet av en uke bør de fleste få til.

Det er lett å glemme viktigheten av å koble helt av. Ofte holder det ikke å slippe gasspedalen, vi må trykke inn bremsen. Finn ut av hva som gjør at du får hvilepuls og legg det inn i kalenderen din på fast basis. Kanskje er det å lese en bok, se en serie, lage en ny matrett eller gå en tur i naturen uten noe på ørene.

5. Invester i din egen helse

Du kan ikke være der for andre om du ikke er der for deg selv. Klisje, men sant. Sett av tid til fundamentale ting som søvn, et kosthold som gir deg energi, bevegelse i hverdagen og egenpleie. Og ikke minst, sett av tid til gode relasjoner – vi gjør hverandre godt.

Stress er ikke farlig – nøkkelen er balanse og tilpasning

Husk at det ikke er farlig med et høyere tempo en periode. Det gjør at vi utvikler motstandskraft. Vi skal derfor ikke slutte å stresse, men justere intensitet og mengde. Noen hektiske uker på jobb eller i livet ellers går helt fint og er ikke noe vi skal unngå. Bare sørg for å lade batteriene i etterkant og at det meste av stresset du utsettes for er selvvalgt positivt stress.

Hvor høyt tempo vi tåler er i tillegg individuelt og det å skape balanse i hverdagen er en kontinuerlig øvelse du ikke blir ferdig med. Det finnes ikke en perfekt kontrollert stressbalanse. Det er et levelig stressnivå som er målet. Det handler om å bli kjent med deg selv og egne behov, og justere hverdagen deretter. Det siste du skal gjøre er å la det å skape en bærekraftig livsstil bli et nytt prosjekt hvor du ikke føler deg god nok.

Bli bedre på stressmestring

NITO tilbyr nettkurs i stressmestring for deg som vil lære deg strategier for å håndtere stress, slik at du kan prestere på topp og samtidig ha overskudd i hverdagen.

Påmelding: Stressmestring og prestasjon