- Det er lurt å være framoverlent, vise interesse og motivasjon for jobben og være ryddig både med tidsfrister og i dokumentasjonen du sender inn. Dette gjelder selv om du har blitt oppringt om en stilling.
Heber Nærby (bildet) understreker at det er viktig å ha en oversiktlig CV og en utfyllende profil på LinkedIn som er seriøs og profesjonell.
- Tenk på hvordan du skiller deg ut fra konkurrentene dine. Du skal bli tatt på alvor. Mange har en vei å gå når det gjelder foto av seg selv. Bruk et bilde som er seriøst og unngå bilder som er tatt på fritiden. Her ser vi mye rart, som solbriller, trutmunn og feriebilder.
Har du hull i CV’en eller andre utfordringer er hodejegerens beste tips å gjøre alt til din fordel.
- Alt kan snus til noe positivt. Det anbefaler hun også sine oppdragsgivere å gjøre. Bruk også personlige egenskaper til din fordel. Husk at en CV ikke er statisk, den bør tilpasses ved å fremheve det som er relevant for den aktuelle stillingen.
Dette snakker du om på intervju
- Vær deg selv, åpen og ærlig i intervjuer og vis hvorfor du er motivert for den aktuelle jobben. Informasjon om familiesituasjonen og interesser gir et bilde av deg som menneske og kan si mye om dine kvalifikasjoner og personlige egenskaper. Har du fire barn, full jobb, ektefelle som reiser mye i jobb og er håndballtrener på fritiden, sier det meg at du har struktur, oversikt og stor arbeidskapasitet.
Ofte blir det flere intervjurunder og personlighets- og evnetester som kan være tidkrevende og omfattende, derfor anbefaler hodejegeren å være litt tålmodig.
- I denne modningsprosessen blir du bedre kjent med seg selv og hva du vil. Kanskje du finner ut at jobben du søkte på ikke passet deg likevel, og at du er fornøyd med jobben du allerede har. Og for all del, ikke prøv å lure personlighetstestene, det blir avslørt.
- Er du nyutdannet kjører vi ofte en case, hvor vi undersøker hvordan kandidaten vil tenke rundt eller angripe en problemstilling.
- Er det noen forskjell på å søke en jobb selv eller bli hentet inn av et byrå?
- Nei, lener du deg tilbake fordi du har blitt oppringt, kan det slå tilbake på deg selv. Tenk hvis det viser seg å være drømmejobben? Har du sagt ja til innledende samtale, vis interesse, spesielt ovenfor oppdragsgiver. Vi som hodejegere godtar lettere forskjell på de som har søkt og ikke, men det gjør ikke alltid din mulige neste arbeidsgiver.
Saken fortsetter under bildet.
- Passer du inn i rollen?
Vel så viktig som faglig kompetanse er rett innstilling, potensial og en personlighet som passer inn i den aktuelle jobben.
- Tenk på om du passer inn i rollen og miljøet i jobben du søker på. Det er ikke bare arbeidsoppgaver som skal utføres, kultur og miljø er viktig. Spør deg selv om du vil trives, slik at du kan være i jobben i noen år.
- Du kan kanskje snakke litt med en tillitsvalgt på arbeidsplassen om hvordan det er å jobbe der. Vi som er hodejegere gjør gjerne det, eller har andre informanter som gir oss innsikt både om kandidater og arbeidsplasser.
Hun opplever at det ofte er lurt å ansette noen som har litt andre egenskaper enn personen man skal erstatte i en bedrift.
- Alle vil gjøre noe annet, strekke seg litt og lære nye ting. Som rådgivere opplever vi ofte at det ikke er lurt å ansette en som går rett inn i en stilling og som kan alt på forhånd.
- Hva bør du si om forventninger til lønn?
Heber Nærby mener du bør ha en dypere motivasjon enn lønn når du bytter jobb. Likevel er det viktig å avklare at man ikke ligger for langt fra hverandre om lønnsforventninger.
- Fortell gjerne hva din nåværende lønn er, eller hva du forventer i lønn. Det er viktig at du og arbeidsgiveren ikke er for langt fra hverandre, slik at man kaster bort tiden til hverandre. Er det snakk om 50.000 kroner forskjell i forventninger, kan man forhandle. Men er dere flere hundretusen unna hverandre, er dere ikke en god match og begge parter slipper å kaste bort tid for noe som ikke vil være aktuelt.
NITO anbefaler å oppsøke en tillitsvalgt på arbeidsplassen, som har oversikt over lønnsnivået i bedriften.
Tre ferske referanser
- Det aller viktigste er referansesjekk. Jeg ber ofte om tre referanser og ser an hvem som er oppgitt. Hvis du bare har oppgitt referanser fra 15 år tilbake i tid, ringer det en bjelle hos meg.
- Jeg forstår at du ikke alltid kan oppgi nåværende leder, men lederen før vil jeg gjerne snakke med. Og en kollega. For lederstillinger ber jeg alltid om lederen, kollega og en du har vært leder for.
- Hva hvis du har vært i en jobb i veldig lang tid?
- Jeg får ofte nåværende leder eller en kollega, men forstår at det kan være vanskelig for noen.
NITO er din støttespiller
Se også NITOs karriereveileder. Gjennom sju moduler får du viktig hjelp på veien til ny jobb.