Å skrive en god CV og søknad kan for mange oppleves som vanskelig. Det florerer av tips, råd og maler på nettet om hvordan skrive en CV eller jobbsøknad, men selv etter å ha lest side opp og ned sitter man igjen med mange spørsmål.

Få gratis hjelp med din CV og søknad

Våre 7 tips for å skrive en god CV

Charles Skipperstøen, seksjonssjef for NITOs kompetansesenter, gir deg svar på sju av de mest stilte spørsmålene om det å skrive en god CV.  


Hvor lang skal en CV være?

En CV er en oversikt over både real- og formal kompetanse. Vår anbefaling er å holde seg til maks én side. Det handler å spare plass. Dropp for eksempel ordet CV i CV-en. Det finnes mange fine og oversiktlige maler i Word man kan bruke.

Nøkkelkvalifikasjoner

Å ta med nøkkelkvalifikasjoner, en oppsummering av dine faglige og personlige kvalifikasjoner, har blitt mer vanlig i de siste årene. Dette er en kort sammenhengende tekst som beskriver deg: Hvem du er og hva du kan. Her er det viktig å tilpasse dine nøkkelkvalifikasjoner til jobben du søker på. Nøkkelkvalifikasjonene skal øverst i CV-en. 

Bør jeg ha utdanning eller jobberfaring først i CV-en?

Det kommer helt an på hvor lang utdanning eller arbeidserfaring du har, hvor relevant den eller, og hvor mye du vil vektlegge den. Som en tommelfingerregel anbefaler vi nyutdannede å ha utdanning først. Rådet gjelder også personer med etterutdanning av nyere dato, og som vil vektlegge at man er oppdatert på ny kunnskap.

Arbeidsgiver bruker ikke lang tid på CV-en og leser fra øverst til nederst. Ikke spar «godbitene» til senere. Fang oppmerksomheten med en gang.

Bilde eller ikke?

Har du et profesjonelt bilde av deg selv, så kan det være med på å skape et inntrykk av hvem du er. I visse typer jobber og i enkelte miljøer kan det være en forventning, men i de aller fleste jobber er det ikke slik at det er utslagsgivende for å komme på et eventuelt intervju.

Hvis man vil bruke bilde, skal det alltid være i toppen av CV-en og ikke i selve søknaden. 

Bør jeg skrive noe om fritidsinteresser?

Fritidsinteresser sier noe om en person, og det er helheten man er ute etter når man skal ansette. Det kan være en fordel å ta med disse om de harmonerer med hva slags person arbeidsgiver er ute etter.

Svare på det de spør etter?

Søker arbeidsgiver etter en målbevisst person som liker høyt arbeidstempo? Henvis til relevante eksempler. Det er ikke tilfeldig at de søker etter en kandidat med disse egenskapene. Dette må du få fram i både CV-en og søknaden. 

Hva står mellom linjene i utlysningsteksten?

Generelt bruker man for lite tid på å tolke utlysningsteksten og lese mellom linjene. Man leser bare det som står der: Hva slags person er arbeidsgiver ute etter? Hvilke kvaliteter har denne personen? Ofte blir vi for opptatt med hva de spør etter av formelle krav, og glemmer at det er personen de skal ansette.