En vellykket lønnssamtale krever gode forberedelser. Stiller du godt forberedt, slik Andreas Hidle gjorde, vil også selve gjennomføringen av samtalen bli lettere.
- Jeg forberedte meg godt ved å sette meg tydelige mål om hvilken lønn jeg ønsket å oppnå, samtidig som jeg hadde en plan for hvordan jeg skulle dokumentere min egen verdi og bidrag fram mot lønnssamtalen.
NITOs Lønnsstatistikk og -kalkulator: viktig første steg mot rettferdig lønn
NITOs karriereekspert, Frida Basma, forteller at mange er flinke til å bruke lønnsstatistikker, som eksempelvis NITOs lønnsstatistikk eller NITOs lønnskalkulator. Dette for å se hva andre i samme type stilling med tilsvarende kompetanse som deg tjener.
Sammen gir det verdifull innsikt og kan være med på å sikre at du får en rettferdig lønn i forhold til erfaring, utdanning og ansvar. Men det er viktig å huske på at disse verktøyene kun gir en del av bildet, slik også Hidle sin historie illustrerer.
- Det mange glemmer og bokstavelig talt kan tjene mye på ved å gjøre, er å dokumentere egen verdi og resultater gjennom året, understreker Basma.
Tre effektive tips for høyere lønn
Hidle og Basma er enige om tre tips som er spesielt effektive når det kommer til forberedelse til lønnssamtaler:
1. Tydeliggjør din verdi for bedriften
- Hvorfor er du viktig for din bedrift?
- Har du nøkkelkompetanse som er vanskelig å erstatte?
- Har du nylig gjennomført kurs og økt din kompetanse?
- Hvis du har en unik rolle eller et nettverk som gir bedriften fordeler, er dette noe du må framheve i lønnssamtalen, sier Basma.
- Det er viktig å forstå hvor man står i dag, både i forhold til stilling og lønn, for deretter å bygge en verdi som gir grunnlag for høyere lønn, understreker Hidle.
På spørsmål om hvordan han dokumenterte sin egen verdi, svarer Hidle:
- I min stilling var det relativt enkelt, da det fantes klare retningslinjer for forventninger på de ulike stillingsnivåene.
- Jeg satte meg tidlig inn i dette og brukte det som en mulighet til å forberede meg. Allerede etter første år satte jeg meg mål som førte meg mot neste stillingsnivå, og jeg sørget for at arbeidet mitt var synlig og godt dokumentert overfor mine ledere, forklarer han.
2. Vis til konkrete resultater
Gjennom året bør du notere hvilke resultater du har oppnådd i rollen din.
Basma råder deg til å lage en liste over prosjekter, arbeidsområder eller oppgaver du har gjort som har bidratt til inntekter, kuttet kostnader, eller på annen måte styrket bedriften du jobber i. Ved å kunne vise til konkrete bidrag, stiller du sterkere i lønnssamtalen.
- Jeg sørget for å dokumentere mine resultater underveis, der jeg viste initiativ, innsats og engasjement. Dette ga meg noe håndfast å vise til i samtalen, og gjorde meg stadig mer verdifull for organisasjonen, tipser Hidle.
3. Har du tatt på deg ekstra oppgaver?
Har du levert mer enn det som opprinnelig forventes av deg i stillingen? Kanskje har du tatt på deg nye ansvarsområder, fått flere arbeidsoppgaver, eller fått ansvar for prosjekter siden forrige lønnssamtale?
Basma påpeker at du ved større endringer bør vurdere å be om at stillingsbeskrivelsen i kontrakten oppdateres. Dette kan i seg selv være et sterkt argument for høyere lønn.
Hva gjør du om du ikke får høyere lønn?
- Uavhengig av resultatet av lønnssamtalen, gir samtalen mulighet for konstruktive tilbakemeldinger begge veier, sier basma.
- Bruk samtalen til å tydeliggjøre dine utviklingsmål ovenfor lederen din og avklar forventninger til hva du skal levere på fram til neste lønnssamtale. Kanskje dere blir enig om et ansvarsområde du gradvis kan få flere oppgaver innenfor eller annet som på sikt vil bidra til høyere lønn.
Basma mener flere burde vært flinkere til å spørre arbeidsgiver om hvilke alternative kompensasjoner bedriften kan by på, dersom høyere lønn er uaktuelt.
Eksempler kan være å få dekket kurs og utdanning, treningsutgifter, mobilregning, bredbånd eller reiseutgifter du har i forbindelse med reise til og fra jobb.
Andre betingelser som virkelig kan være verdt å forhandle på er pensjon og fleksitid.
Sist, men ikke minst
- Husk å be om lønnssamtale én gang i året, hvis arbeidsgiveren din ikke tar initiativ selv, sier Basma. - Har du en tillitsvalgt på arbeidsplassen din kan du minne vedkommende om det, sånn at det blir tatt opp med ledelsen.