Det er viktig å sikre at du får den pensjonisttilværelsen du ønsker.

- Jeg har lyst til å si at det aldri er for sent å ta tak i sin egen pensjon, men på mange måter er det jo akkurat det det er. Når det er sagt, om du setter deg inn i situasjonen din som 50-åring, har du fortsatt mange år på å ta de gode avgjørelsene som sikrer at du kan leve det livet du ønsker – også etter at du slutter å jobbe.

Magnus Tangen Danica.jpgOrdene kommer fra Magnus Tangen (bildet) i Danica Pensjon.

Gjennom jobben som produkteier for innskuddspensjon, snakker han ofte med kunder som venter til pensjonsalderen nærmer seg – faretruende fort – med å ta grep.

- Dessverre er det fortsatt slik at veldig mange skyver akkurat disse spørsmålene foran seg.

- Vi anbefaler alle våre kunder om ikke å vente for lenge med å se over pensjonsavtalen sin, og i alle fall i god tid før de planlegger å pensjonere seg, sier han.

En bedre pensjonisttilværelse på 1–2–3

For de fleste 50-årsjubilanter, betyr dette at de har et sted mellom 12 og 25 år igjen til pensjonsalder. For mange er dette også et tidspunkt hvor de begynner å lure på om de har de riktige avtalene.

Flytt til NITO Egen Pensjonskonto på danica.no

Her er Tangens tre beste råd for 50-åringen:

1. Få oversikt – og forstå den

For hvordan er egentlig er ståa? Og hvordan – og når – skal du ta ut pensjon?

- Det første du bør gjøre, er å skaffe deg oversikt. Det er faktisk så enkelt – og så vanskelig. For oversikt i seg selv betyr lite, om du ikke vet hva du skal gjøre med den. I det å skaffe seg oversikt legger jeg derfor til grunn at du skal kunne vite hva du har i pensjon, og hvor du har det.

- Vi pleier å anbefale kundene våre å logge seg inn på norskpensjon.no, som første skritt mot å finne ut det du trenger å vite. Der får du et godt bilde på hvordan du ligger an, og når du gjør denne øvelsen, kan du lettere summere opp.

- Et av spørsmålene du må stille deg selv, er hvor lenge du ønsker å stå i arbeid. Dette påvirker i stor grad hvor mye du får utbetalt, sier Tangen. 

2. Forstå – og gjøre tilpasninger

Når du vet hva det er forventet at du får utbetalt i pensjon, bør du gjøre en beregning og se om dette blir slik du har sett for deg.

Ligger du godt an? Er svaret nei, gjelder det å finne gapet mellom hva du ønsker utbetalt og det du i dag forventer å få utbetalt.

Forvaltningen av din pensjon fra folketrygden er låst, og kan ikke tilpasses fra din side.

I arbeidsgivers pensjonsavtale kan du derimot påvirke hvordan pensjonskontoen din forvaltes. Der ser du enkelt om pengene du har burde vært forvaltet annerledes. Grep som å endre risikoprofil – aksje versus renter og obligasjoner, kan gi deg mer i pensjon, bare ved små justeringer.

Mange opplever at de ikke har den risikoprofilen som passer for dem, så dette er det absolutt verdt å sjekke ut og tilpasse. På den måten trenger ikke gapet å bli større enn det behøver å være.

Først når du har gjort denne enkle øvelsen, sitter du igjen med ditt reelle gap – og kan vurdere privat sparing for å nå målet.

3. Juster og realiser

Med disse svarene på plass, kan du lettere realisere planen for pensjonisttilværelsen.

Ønsker du 80 prosent av dagens inntekt som pensjonist? 70 prosent? 90?

Pensjonen du mottar fra Folketrygden er på mange måter grunnmuren, og så blir det opp til den enkelte å vurdere hva «resten» av byggverket skal bestå av.

For mange handler dette om å finne andre sparemåter. Dette kan eksempelvis være IPS eller fondskonto, der NITO har framforhandlet samme gode betingelser som på NITO Egen pensjonskonto.

I samarbeid med Danica Pensjon kan du som er NITO-medlem velge å flytte pensjonen din til NITO Egen pensjonskonto. Du kan enkelt sammenligne det du betaler i gebyr i dag med det du får Danica gjennom NITO-avtalen. Her får både du og din partner/ektefelle samme gode vilkår på pensjonssparing, og du kan også velge å spare i indeksfond til en av markedets laveste priser.

Type forvaltning av din pensjon NITO-priser hos Danica på NITO Egen pensjonskonto og pensjonskapitalbevis

Globalt indeksfond

0,15 % i forvaltningskostnad

Danica Balanse 

0,25 % i forvaltningskostnad

Danica Valg

0,45 % i forvaltningskostnad

Administrasjonsgebyr

0 kroner

Du velger selv hvor du sparer til pensjon, og du er ikke lenger låst til å benytte arbeidsgivers leverandør.

Å flytte pensjonen til NITO Egen pensjonskonto gjør du enkelt selv ved å gå gjennom den digitale rådgivingsløypa.

Flytt pensjonen din nå på danica.no