Powerpoint_16_9-Family playing on couch.jpgEt finansieringsbevis viser hvor mye du kan kjøpe for. Det er lurt å ha finansieringsbeviset på plass før du går på visning. 

Bli kjent med dine bankfordeler i Nordea Premium

Jeg vil bli kontaktet av Nordea

Må jeg ha finansieringsbevis klart før visning?

Nordea.jpg- Vi anbefaler å ha finansieringsbevis på plass før visning. Det kan oppleves stressende og skuffende dersom for eksempel summen ikke står til forventingene. Summen er jo med på å avgjøre hvilke visninger du bør gå på og ikke.

Da vet du også hva du har å forholde deg til når det kommer til kjøpesum, og eventuelt omkostninger. Flere har en tendens til å komme i siste liten med forespørsel om finansieringsbevis før visning og eventuelt budgivning. Vi har ofte rådgivere tilgjengelig i helgene for nettopp å hjelpe med finansiering i tilfelle det haster, sier Peder Ramberg, finansiell rådgiver i Nordea.

- Det er kjedelig å gå på visninger på drømmeboligen for så å oppdage at den har du jo ikke råd til. Med et finansieringsbevis kan du slå til med en gang drømmeboligen innenfor din økonomiske ramme dukker opp og det kan i tillegg gi deg et lite forsprang på de andre kjøperne.

Hva er et finansieringsbevis?

I finansieringsbeviset bekrefter banken at du kan få lån til en gitt størrelse. Banken gjør en vurdering av betjeningsevne, gjeldsgrad og egenkapital. De ser dette i sammenheng med hvem du eventuelt har som medlånetaker. Det er viktig å huske at finansieringsbeviset ikke er bindende. Hos Nordea får du finansieringsbevis helt kostnadsfritt og det er ikke bindende å få utstedt et finansieringsbevis.

- Ikke del finansieringsbeviset med salgsmegleren ved en eventuell budrunde, sier Ramberg. - Du ønsker ikke at salgsmegleren skal vite hvor langt du faktisk kan strekke deg. Finansieringsbeviset er et "kort" du har på hånden som viser deg hvor lang du kan gå i en budrunde. Om megleren får vite dette i et tidlig stadie av budrunden vil megleren kunne forsøke å presse deg til å by mer enn nødvendig.

Hvilken informasjon trenger banken?

  • Dokumentasjon på din inntekt samt oversikt over all gjeld. Denne informasjonen kan Nordea innhente for deg hvis du gir samtykke.
  • Hvis du skal søke lån sammen med noen trenger banken samme informasjon på din medsøker.
  • Hvis du skal selge en bolig, så vil banken gjerne ha en verdivurdering/takst av boligen som skal selges (ikke eldre enn seks måneder).

Finansieringsbevis er gratis og gyldig i seks måneder.

Hva er en refinansiering?   

Å refinansiere kan i all enkelhet bety å flytte lån fra en bank til en annen. Men det kan også være at du ønsker å øke lånet ditt i nåværende bank. Skal du flytte et lån kan du enten velge å flytte lånet uten noen endringer, eller du kan søke om et større lånebeløp enn det du har i dag.

Noen velger å refinansiere dersom de får bedre lånebetingelser i en ny bank. For eksempel lavere renter, færre gebyrer, spennende tilleggstjenester eller mer fleksibilitet.

Andre velger å refinansiere dersom de trenger mer penger til ett eller annet formål, som for eksempel oppussing.

- Boliglån har som regel lavere rente en annen usikret gjeld, som for eksempel kreditt- og forbruksgjeld. I noen tilfeller kan det være hensiktsmessig å refinansiere usikret gjeld i boligen hvis det er god nok betjeningsevne, og nok sikkerhet i boligen, sier Ramsberg.

Hvor mye kan man øke boliglånet?

- Boliglånsforskriften er grunnlaget for vurderingskriteriene, forklarer Ramsberg.

- Det er mulighet for å låne maks fem ganger bruttoinntekt, fratrukket annen gjeld som studielån, kredittkortramme, forbrukslån og billån. Det er krav om minimum 15 prosent egenkapital, samt at du skal tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng. Har du ikke 15 prosent egenkapital kan tilleggssikkerhet i annen bolig være en løsning. Annet som vurderes er økonomisk historikk, og betalingsvilje.

Nordea er NITOs samarbeidspartner på banktjenester. De har rådgivere som kan hjelpe deg å beregne hvorvidt du kan spare penger ved å refinansiere ditt lån og om det lønner seg å samle dine store og små lån i ett nytt. Ta kontakt med Nordea for å få finansieringsbevis og et tilbud om lån.

Bli kjent med dine bankfordeler i Nordea Premium

Jeg vil bli kontaktet av Nordea