Obs: Saken er sist oppdatert 3. april kl. 11.Forbrukerøkonom Derya_liste.JPG

For å begrense økonomiske tap for bedrifter og arbeidstakere som følge av korona-pandemien har myndighetene vedtatt en krisepakke med nye regler for permittering. Permitterte arbeidstakere får lønn i 20 dager, mot 15 dager tidligere. Staten betaler for 18 av de 20 dagene.

Dette betyr at permitterte får full lønn fra arbeidsgiver de første to dagene. Fra dag tre til og med dag 20 sikres du 100 prosent lønn inntil 6G fra NAV. Deretter kan permitterte søke om dagpenger.

Med dagpenger har du krav på mindre penger. Du får 80 prosent av inntekt opptil 3G, og 62,4 prosent av inntekt mellom 3G og 6G. Inntektsgrensen for å få rett på dagpenger senkes til 75.000 kroner (0,75G). Ventetiden på tre dager før dagpengeutbetalingen starter oppheves, og kravet til redusert arbeidstid for rett til dagpenger endres fra minimum 50 til 40 prosent.

Koronaviruset og jobben: Spørsmål og svar om dine rettigheter

10 tips til deg som er permittert fra jobb

Nordea er NITOs samarbeidspartner på banktjenester for sine medlemmer. Derya Incedursun er forbrukerøkonom i Nordea og følger den økonomiske utviklingen i Norge tett.

- Når staten introduserer en slik krisepakke er det først og fremst for at arbeidstakere skal slippe å miste jobben, sier hun. - Staten gjør dette for å hjelpe bedriften og de ansatte med å komme seg gjennom krisen. Noen må klare seg på lavere inntekt i en periode, og må kanskje gjøre tiltak i sin personlige økonomi.

Her er Incerdursun sine råd. Hun understreke at tiltakene ikke passer for alle, og man ikke trenger å ty til alle. Det avhenger av den økonomiske situasjonen og hva som passer den enkeltes økonomi, poengterer hun.

1. Skaff deg oversikt over gjelden og lag betalingsplan

Få en oversikt over all gjeld du har og lag en betalingsplan på de viktigste og største kravene. Ta kontakt med kreditorene og fortell om den økonomiske situasjonen din dersom du får betalingsproblemer. Når du tar kontakt med kreditorene kan du gjerne foreslå ulike beløp som er innenfor din betjeningsevne. Kanskje får du til en avtale der du betaler tilbake rentefritt? Det er viktig at du i denne perioden ikke stifter ny gjeld.

2. Samle dine lån og prøv å få refinansiering

Havner du i en situasjon der kostnader fra ulike dyre lån og kredittkortgjeld spiser opp inntekten din, kan du gjennom refinansiering samle alle dine lån i ett rimeligere lån, og dermed senke månedskostnadene dine. Du kan for eksempel spare penger på termingebyrer og i tillegg få mulighet til å få lavere rente og en bedre oversikt over gjelden. Men husk at rentene her vil uansett være noe høyere enn et boliglån. Alternativet er å øke boliglånet ditt for å nedbetale smålån.

3. Ta en gjennomgang av forsikringene dine

Få en oversikt over alle forsikringene du har. Du kan for eksempel droppe forsikringer som ikke er strengt tatt nødvendige, som kjøpsforsikring når du har kjøpt mobil, pc osv.

4. Søk om utsettelse av kommunale avgifter

Noen kommuner åpner for at man kan søke om utsettelse for å betale kommunale avgifter hvis man har mistet inntekt på grunn av koronasituasjonen. Undersøk om dette også gjelder for din kommune.

5. Søk om avdragsfrihet på boliglån

Mange banker tilbyr nå avdragsfrie perioder på boliglånet. I tillegg er boliglånsrenten senket betraktelig den siste måneden. Det er viktig å merke seg at dette vil gi et lavere skattefradrag på neste års skatteoppgjør.

Nordea fremskynder rentekutt og gir avdragsfrihet

6. Be om midlertidig utsettelse eller reduksjon av husleie

Leier du bolig og får betalingsproblemer kan du tjene på å snakke med utleier om utsettelse av husleie. Du kan også foreslå en ordning hvor du betaler halvparten av husleia til fast dato og utsette den andre halvparten.

7. Utsett betaling til Lånekassen

Kan du ikke betale regningen fra Lånekassen er det mulig å utsette betalingen, og du trenger heller ikke oppgi noen grunn for hvorfor du ikke kan betale. Hos Lånekassen kan du søke utsettelse for seks måneder om gangen og opptil tre år.

8. Be om kostnadsfri betalingsutsettelse på strøm

Du kan ta kontakt med strømleverandøren og be om en kostnadsfri betalingsutsettelse hvis du får betalingsproblemer.

9. Søk avdragsfrihet på billån

Søk om avdragsfrihet på billånet hvis du får betalingsproblemer. Vurder også om du bør bytte bilen mot en billigere bil. Hvis du egentlig ikke trenger en bil, kan denne selges.

10. Ta en gjennomgang av alle abonnementer

Mange tyr til strømmetjenester i disse tider, men det kan være penger å spare ved å gå gjennom alt man abonnerer på. Ofte finner man ting man har glemt eller sluttet å bruke.

Velger du avdragsfrihet eller betalingsutsettelser må man huske at nedbetalingsperioden blir lenger og lånet totalt sett blir dyrere.