Rundt én million nordmenn har pollenallergi, ifølge Norges astma- og allergiforbund. Hvis du er en av dem, har du helt sikkert erfart at pollensesongen kan være tung å komme seg gjennom.

– Mange opplever at de settes ut av spill på jobben og på skole på grunn av pollen. De blir slitne, plages av kløe i øynene og rennende nese. En del opplever nedstemthet, og synes dagene er tunge, sier Janicke Skatvold, HR-rådgiver i NITO.

Heldigvis er det flere grep du kan ta for å unngå at pollenallergien setter deg ut av spill.

Start behandlingen tidlig

For å forebygge plagene pollen kan gi, anbefales det at man starter med allergimedisiner omtrent én uke før sesongen starter, og at man fortsetter med behandlingen til sesongen er over.

Pollensesongen i Norge begynner vanligvis allerede i februar-mars, og kan vare til august. Det er vanskelig å slå fast nøyaktig når blomstringen av de ulike pollentypene vil starte, og dermed når man bør starte behandlingen. Spredningen kommer an på været, og hvor i landet du befinner deg.

For å være føre var, bør du sørge for å ha allergimedisinene i hus, og følge med på pollenvarselet som oppdateres daglig.

Få gratis resept mot pollenallergi gjennom Tryg Legehjelp

NITO-medlemmer kan enkelt og kostnadsfritt få resept mot pollenallergi gjennom medlemsfordelen Tryg Legehjelp. Tryg Legehjelp er inkludert i medlemskapet i NITO, og tjenesten gjelder også ektefelle/samboer og hjemmeboende barn av NITO-medlemmet. Det er viktig at tjenesten er aktivert før du tar den i bruk.

Be om tilrettelegging på jobben

– Hvis du har helseplager i pollensesongen, er det viktig at du har dialog med din arbeidsgiver. Så langt det er mulig, skal arbeidsgiver tilrettelegge slik at du kan utføre ditt daglige arbeid selv om du er allergisk, sier Skatvold.

Janicke Skatvold profilbilde.jpg
Janicke Skatvold, HR-rådgiver i NITO. Foto: Anita Sælø

Enkle former for tilrettelegging er økt renhold i lokalene i pollensesongen og mulighet for hjemmekontor enkelte dager dersom det er mulig.

- Jobber du utendørs, vil det være en fordel å få mulighet til å arbeide inne på dager med stor spredning.

Utvidede rettigheter for studenter

Som student kan du ha rett til utvidet eksamenstid hvis du har store plager i pollensesongen og den er sammenfallende med eksamen.

Sjekk hvilke regler som gjelder på ditt studiested. Du må søke for hver eksamen og ha en fersk legeattest som dokumenterer at du har nedsatt almenntilstand knyttet til pollen.

12 tips mot pollen

LHL Astma og allergi har gode tips til hvordan du selv kan minske plagene i pollensesongen:

  1. Start med allergitabletter (antihistaminer) og forebyggende nesespray helst en uke før forventet spredning.

  2. Øyedråper benytter du først når symptomene oppstår. Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang lokalt.

  3. Ta allergimedisinene regelmessig og hver dag, også på dager med lite eller ingen symptomer i den aktuelle pollensesongen. Dette er viktig for at du skal få mest mulig hjelp av medisinene.

  4. Dekk til håret og bruk briller for å beskytte deg. Det reduserer plagene.

  5. Unngå fysisk aktivitet utendørs på dager med stor spredning. Hvis du sykler eller går til jobb eller skole kan du for eksempel bruke en maske som dekker nese og munn.

  6. God solavskjerming, både hjemme, på jobb og skole er smart. Det reduserer temperaturen og behovet for lufting. Lufting bør helst skje etter solnedgang.

  7. Unngå å tørke tøy utendørs i pollensesongen.

  8. Ta gjerne en ekstra rengjøringsrunde i pollensesongen.

  9. Skyll håret, ta eventuelt en dusj og skift klær etter at du har vært i aktivitet utendørs.

  10. Pollen fester seg i pelsen til hunder, katter og andre kjæledyr. Sørg for at de blir børstet eller skylt når de har vært ute.

  11. Skift gjerne putetrekk hver dag.

  12. Planlegg dagen, vær ute tidlig på morgenen, når det regner eller like etter. Da er det mindre pollen i lufta.

Kilde: LHLs hjemmesider