Arne Ivar Nygaard med hund.JPG- Vi ønsker jo alle mest igjen for pengene våre. Hvert år er det mye som går inn i pensjonssparing. Nå når tilbudet om egen pensjonskonto kom, så måtte jeg jo sette meg inn i de ulike tilbudene, både den som Aker Solutions hadde hos DNB og NITOs tilbud hos Danica.

Nygaard forteller entusiastisk om hvordan han satte opp et regnestykke og sammenlignet tilbudene.

Ville ikke være daff og kjedelig

- Jeg har blitt 55 år og det var på høy tid at jeg satte meg inn i dette, jeg burde gjort det for lenge siden. Jeg skjønte at jeg egentlig hadde en ganske daff og kjedelig spareprofil i løsningen jeg hadde før. Jeg ville ha en sprekere profil, ta litt mer risiko og satse på høyere avkastning.

Det var i et møte med medlemmene på Tranby, der NITOs lokale representant og en fra Danica fortalte om medlemstilbudene, at han ble ekstra oppmerksom på tilbudet innen pensjonssparing.

Les mer om NITO Egen pensjonskonto - et godt valg for din pensjon

Når man er ung er det ekstra viktig

- Jeg stilte en del vriene spørsmål, og jeg fikk også svar. Jeg vet om flere som synes pensjonssparing er vanskelig og når man er ung så er dette liksom ikke så oppe i pannebrasken.

- Men det er jo når man er ung det er ekstra viktig å se på dette, for over tid er det mye penger det er snakk om.

- Det er kanskje ikke så store forskjellen på de ulike tilbyderne. Men når jeg spesielt så på avkastningen over de siste ti årene, så kommer Danica bedre ut. Jeg liker at de er øverst på Finansportalens liste og jeg satser på at avkastningen er best hos de også i årene som kommer, sier han.

- Jeg logget meg enkelt inn i løsningen med BankID og valgte Danica Balanse. Jeg føler Balanse er mer for meg og min alder, mens Globalt indeksfond som kommer best ut prismessig er noe jeg hadde valgt om jeg hadde vært yngre. Balanse har litt høyere pris enn i tilbudet gjennom arbeidsgiver, men avkastningen over tid, historikken på den, gjør at jeg likevel velger Danica.

- Jeg satte meg inn i problematikken først og fremst for å svare medlemmene. Jeg fulgte en stream NITO hadde. Jeg har også sett på informasjon fra arbeidsgiver og fulgt et webinar på jobben.

- Nå har jeg kontroll

Arne Ivar Nygaard.JPG

- Jeg hadde mange spørsmål. Pensjonsekspertene flakket jo litt med blikket, for de vil jo at det er jeg selv som skal ta valgene. De er forsiktig med anbefalingene. De kan jo ikke si at de garanterer deg ti prosent avkastning i året.

- Det kommer mye sjargong og ord som du blir trøtt av å høre på, så jeg forstår at noen synes det er litt komplisert. Jeg følte jeg fikk gode svar etter hvert. Alt var ikke soleklart, men mener jeg har kontroll nå.

Nygaard jobber i subsea-delen av Aker Solutions, de som leverer undervannsløsninger. Som senior spesialistingeniør skriver han innkjøpsspesifikasjoner, følger opp prosjekter og ser til at ting går riktig for seg og at kundene får det som passer best for dem. - Jeg trives godt i jobben min og i rollen som tillitsvalgt. NITO og jeg skal være en støttespiller for de andre NITO-medlemmene. Det er viktig at jeg kjenner til alle medlemsfordelene og bruker dem.

Du sparer mye på å være NITO-medlem

- Du skal bli NITO-medlem først og fremst fordi at du da får noen som taler din sak mot arbeidsgiver, og så får du viktig juridisk støtte om du kommer opp i noe som er svært vanskelig.

- Selv om det koster litt å være medlem så sparer du også mye. Benytter du NITOs innboforsikring og forsikringer som for eksempel gruppeliv, reise- og bilforsikring gjennom Tryg, så tjener du inn igjen det du betaler. Jeg opplevde å spare mye da jeg flyttet forsikringene mine over til Tryg.

- Og så er det jo ordningen med Tryg Legehjelp som er veldig bra. Da datteren min ble stukket av en veps ringte hun selv inn og fikk gode råd om hvordan håndtere det.

- Og jeg er NITO-medlem fordi det er bra med et organisert arbeidsliv!

Men det er fortsatt noen år til Nygaard er pensjonist. - Jeg har ikke reflektert så mye over hva jeg skal gjøre når den tiden kommer. Men gjennom pensjonstilbudet til NITO satser jeg på at jeg får mye igjen for pengene som spares nå. Jeg har stor familie rundt om i hele landet, og også i Sverige. Jeg kommer helt sikkert til å reise rundt å besøke dem og kanskje engasjerer jeg meg i et eller annet nyttig veldedig arbeid.

- Som ingeniør er vi jo gode på å finne løsninger på både det ene og det andre, og det skal jeg fortsette med også som pensjonist, men det er lenge til.