Patanakarun sitter i styret i NITO Trøndelag nord, og savner at flere unge er med på å utfordre ledelsen på lønn i bedriftene hun representerer.
- De gamle hadde ikke fått lov å bestemme hva du skal spise eller hvilke serier du skal se. Da skal du heller ikke la de gamle bestemme hvilken lønn du skal ha, sier hun bestemt.
- Du må reise deg opp, påvirke og være med og bestemme selv.
Patanakarun er glad for at det er en del unge som engasjerer seg, men vil ha mange flere med.
Bli med på tariffkonferanse
- Jeg savner å se deg som ung på NITOs tariffkonferanser i mars, sier hun.
- Det er miksen av unge, godt voksne og de enda eldre vi vil ha. Da er det masse erfaring, nye tanker og ny energi som settes inn i arbeidet og jeg tror vi da lykkes enda bedre, understreker Patanakarun.
I mars hvert år arrangeres NITOs tariffkonferanser hvor lønnskrav og planen for lønnsoppgjøret er på agendaen. Om høsten velges representanter til å være med på dette. Er du tillitsvalgt kan du bli med.
Hvor mye opp i lønn?
I mars hvert år arrangeres NITOs tariffkonferanser hvor lønnskrav og plan for lønnsoppgjøret er på agendaen. Om høsten velges representanter til å være med på dette. Er du tillitsvalgt kan du bli med!
- Det er bra å høre fra de som har masse erfaring, som har hatt skoa på lenge. Vi andre blir hjelpeløs uten. Men også de som er unge kan bidra med gode case og nye spennende vinklinger, sier hun.
- Om det er ting du savner som kan gjøre arbeidsplassen bedre, så er det bare å delta og finne ut hvordan du kan få til det du vil.
Må ha reelle forhandlinger
Patanakarun har ikke alltid vært fornøyd med egen lønnsutvikling og lønnsforhandlingene hun har vært i. Og hun advarer om at lønnsforhandlinger ofte ikke blir reelle forhandlinger i praksis.
- Arbeidsgiveren har kommet med tilbud, men så stopper det opp. På et tidspunkt har ikke arbeidsgiver mandat til å gå videre, det ser vi spesielt om det er utenlandske eiere, sier Patanakarun.
- Tilsier den økonomiske situasjonen at bedriften har mye å gå på, så skal det vises på lønnskontoen. Det er jo de ansatte som sørger for at det går så godt, sier hun.
- Og du som er ung og er i etableringsfasen skal også ha din del av potten!
Spent på lønnsoppgjørene fremover
Det er knyttet stor spenning til neste års lønnsoppgjør.
- Da jeg ble tillitsvalgt for noen år siden var det mer rolige tider. Det gikk bra og folk var fornøyd. Nå er det flere utfordringer – det må føles som vi faktisk forhandler og at det ikke bare er et spill for galleriet, sier Patanakarun.
Hun er glad for at tariffkonferansen i mars er med på å sette premissene for oppgjøret.
Hva lærer du om lønn?
Patanakarun mener deltakelse på NITOs tariffkonferanser i kombinasjon med kurs i lønnssamtale og lønnsforhandlinger har gjort henne til en god forhandler.
- På konferansene blir vi oppdatert på samfunnslivet «akkurat nå», sier hun.
- Vi lærer om hvordan det går for norsk og internasjonalt næringsliv, om hva som er viktig for de ulike bransjene og hvilke enkeltgoder som er viktig å få tariffestet.
- Det unike er at du møter så mange mennesker som har så spennende erfaring. Slik lærer du hvordan du skal jobbe med lønn og tariffspørsmål i egen bedrift, sier Patanakarun.
Roger Matberg (bildet), som er fagansvarlig for NITO Stat, verdsetter utspillet fra Patanakarun. - Medlemmer i ulike aldre og i ulike livsfaser kan ha forskjellige perspektiver og prioriteringer, sier han.
- Det er viktig at de som forhandler har med seg denne bredden inn i forhandlinger, og en fin måte å sikre det på er å ha en forhandlingsdelegasjon som representerer hele laget, sier Matberg.
- Det er ikke bare kroner som er viktig, det er også mye annet, andre goder vi kan få gjennomslag for i forhandlinger med ledelsen, sier Patanakarun
- Når jeg kommer hjem er det viktig å dele kompetansen videre.
Hvilke krav setter du til lønn og andre goder?
Patanakarun utfordrer deg til å tenke på:
- Hva vil du ha?
- Hva er kriteriene?
- Hva er bakgrunnen for dem?
- Hva skal til for at vi bryter forhandlinger?
- Hva skal til for å bli enig?
«Gå på kurs» – det er Patanakaruns mantra.
- Kursene om lønn er oftest gratis hos NITO. Spesielt tillitsvalgte får gratis kurs, og dekket reise og lønn i tillegg, sier hun.
- Og om du er tillitsvalgt kan du også være med direkte i lønnsforhandlingene på vegne av alle NITO-medlemmene der du der.