Mange studenter kjenner på presset mot slutten av studietiden. Alt du har lært skal presenteres i en sluttoppgave, nemlig bacheloroppgaven. Så hvordan lykkes man? Vi deler våre sju beste tips.

1. Skriv om noe som engasjerer deg

Et punkt som ikke overrasker, men som heller bør gjentas en gang for mye enn en gang for lite. Bacheloroppgaven består av et tungt stykke analysearbeid som kun kan gjennomføres av deg. Så still deg spørsmålet: Hvilke emner innen ditt fagfelt er det du brenner for?

2. Finn ut om ideen din funker, tidlig

Hva vet du om emnet du ønsker å forske på? Egner emnet seg for tidsrommet og metodene du har til rådighet?

Gjør dette: Velg tre emner, finn fram penn og papir, og finn ut hvilket av emnene du klarer å skrive en helside om først.

3. Legg en langsiktig plan

Lag en plan med milepæler for oppgaven som leder fram til innleveringsfristen. Planen skal inkludere både pauser og ferie, samt være motiverende. Det er fristende å skrive oppgaven på kortest mulig tid, men både du og oppgaven din har godt av tid til planlagte og uplanlagte avbrekk.

4. Bruk god tid på research

Det tar tid å finne informasjon som er relevant til akkurat din oppgave. Finn fram anerkjent faglitteratur og artikler fra nett, er det noen røde tråder som går igjen? Samle så mye informasjon som mulig, så tidlig som mulig.

5. Skap mentale arbeidssoner

Noe som har vært spesielt aktuelt de siste årene er arbeidssoner. De fleste er kjent med både hjemmeskole og hjemmekontor, eller fulle lesesaler og sene arbeidskvelder. Men selv om man kan jobbe fra sengen, bør man skille områdene i hjemmet hvor man er i jobbmodus og fritidsmodus.

Ekstratips: Velg deg en stol i hjemmet som du kun sitter på når du skal jobbe. På denne måten oppdrar du hjernen til å fokusere når den skal jobbe og når den skal slappe av. 

6. Kjør intervaller

Den som jobber hardest, er ikke alltid den som jobber smartest. For å forsikre deg om at du er mest mulig effektiv kan du sette opp korte intervaller med gitte retningslinjer gjennom dagen.

Eksempel: Velg ut enkelte dager i planen din, eksempelvis tirsdager og torsdager, hvor du jobber effektivt i 20 minutter med telefonen på flymodus, før du har pause i 20 minutter. Av og på, med en god lunsjpause på 40 minutter midt på dagen.

7. Hjelp andre studenter

Vårt siste tips er kanskje det aller beste. Når du hjelper andre med deres oppgave, kan det åpne seg nye dører. Ikke bare ser du hvordan de løser oppgaven, men kanskje gir du tips basert på deres vinklinger som kan overføres til din oppgave.

Les:

10 tips til masteroppgaven - slik kommer du i mål

Bli klar for eksamen: Fem tips for en bedre eksamenstid

Medlemsfordeler: Derfor bør du bli studentmedlem i NITO