Mer enn 8 av 10 studenter vet ikke om de har røykvarsler eller brannalarmanlegg. Kun 2 av 3 sier de har testet om røykvarsleren de har fungerer. Det er en undersøkelse fra Tryg Forsikring og Brannvernforeningen som viser dette.

Nær 30 prosent av studentene sier at de har opplevd brann eller branntilløp. Nesten halvparten av disse var svidd pizza eller nattmat.

- Tallene gjør oss svært bekymret. Studenter må bli flinkere til å forebygge skader, røykvarslere bør installeres i flere rom og de skal sjekkes minst én gang i året, sier Jostein Kalvenes, fagsjef i Tryg Forsikring. - Er man uheldig kan skadene bli katastrofale både på innbo, hus og mennesker.

Unngå pizzabrann

- Det er dessverre litt for vanlig at studenter setter på en frossenpizza når de kommer hjem etter en bytur og om de sovner eller glemmer den kan uhellet fort være ute. Brannvesenet må ofte rykke ut til såkalte «pizzabranner», heter det fra Brannvernforeningen. Deres klare oppfordring er å droppe matlaging etter en bytur og heller kjøpe med seg noe ferdig eller ta seg en brødskive med godt pålegg, sier Kalvenes.

Sørg for at du blir varslet

- Du må ha røykvarsler og helst at denne er tilknyttet brannsentral. Alle leiligheter og hus skal ha godkjent brannslukningsutstyr lett tilgjengelig. At en del ikke har dette er bekymringsverdig, de utsettes for unødig risiko. Det er viktig å være kritisk til hva man leier. Det er huseiers ansvar at fungerende røykvarsler er installert og at godkjent slukningsutstyr er tilgjengelig, sier Kalvenes. 

- Om det ikke er installert slikt anlegg må du etterspørre det eller sørge for å gjøre det selv. Test røykvarsleren før du tar første overnatting. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Kalvenes.

Det er lovpålagt at alle boliger skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje samt godkjent slukkeutstyr. Leietaker har ansvaret for vedlikehold.

Forebygg brann og skader - her er sjekklisten din

  1. Se til at det er minst én røykvarsler i hver etasje. Test at de virker. Alarmen skal høres på oppholdsrom og soverom selv om dørene er lukket.

  2. Kjøp eventuelt din egen røykvarsler som du kan ha der du pleier å sove.

  3. Gjør deg kjent med rømningsveiene, og sørg for at minst to av dem er ryddet og ikke blokkert.

  4. Sjekk om det er godkjent slukningsutstyr i nærheten og gjør deg kjent med hvordan de virker.

  5. Arranger en brannøvelse slik at alle beboerne er kjent med rømningsveiene og har prøvd de.

Forsikring inkludert for studentmedlemmer i NITO

Som studentmedlem i NITO har du Tryg Legehjelp inkludert i medlemskapet. Inkludert er også en uføre- og ulykkesforsikring (+MEG) eller innboforsikring (+MITT). Du velger hvilken du vil ha inkludert.

Om du velger +MEG får du en ekstra økonomisk trygghet om helsen svikter: 506.755 kroner (5G) i en engangserstatning om du blir minst 50 prosent varig arbeidsufør og inntil 1 million kroner i erstatning hvis du blir varig medisinsk invalid som følge av en ulykke.

+MITT er en innboforsikring som dekker opptil 500.000 kroner (utbetaling kan bli avkortet dersom man har vist stor uaktsomhet). 

Som NITO-medlem har du gode priser på forsikring og kan selv kjøpe til de forsikringene du trenger.