Å få pengene dine til å strekke til kan være utfordrende. Særlig om du studerer og skal leve av studielånet. Men det finnes mange måter å gjøre smarte økonomiske grep på.

Det viktigste er å ha en plan og oversikt over hva du kan gjøre.

Videre i denne artikkelen får du fem gode tips til hvordan du får kontroll på utgiftene dine når du flytter hjemmefra.

1. Ha forsikringer i orden

Du tenker kanskje at forsikringer er en dyr ekstrautgift som kan nedprioriteres, eller at uhellet ikke skjer deg? Unge er gruppen som oftest ikke tenker på forsikringer.

Men å slurve med forsikringer kan bli dyrt.

Det første du burde gjøre når du flytter hjemmefra er å sjekke om du er forsikret via foreldrene dine.

Viser det seg at du ikke har forsikringene i orden, er det viktig å få dette på plass. Hvis uhellet skulle være ute, og du ikke er forsikret, må du betale alt selv.

Har du egentlig regnet på verdien av det du eier? Laptopen, gaming PC, Playstation, møbler, klær, nettbrett og mobiltelefon? Det kan fort bli mange tusenlapper du må ut med fra egen lomme, om du mangler de rette forsikringene.

Disse forsikringene du ha på plass når du flytter hjemmefra:

  • Innboforsikring: Dekker skader, tap og uhell på løsøre i hjemmet. For eksempel om tingene dine blir stjålet, eller ved vann- og brannskader. Melder du flytting i Folkeregisteret, er du ikke lenger dekket av dine foreldres forsikring, og du må sørge for å tegne en innboforsikring.
  • Reiseforsikring: Om du blir syk eller utsatt for et uhell ute på reise, er dette forsikringen som dekker deg. Denne gjelder utenfor hjemmet, altså på arbeidsplass, studiested og utlandet. Den dekker skader, tap og ulykker. Er du over 21 år er du ikke lenger dekket av dine foreldres reiseforsikring, og må tegne denne selv.

Bli studentmedlem i NITO i dag

Studentforsikring: En komplett pakke

Skal du studere og er under 34 år? Da kan du ofte tegne en studentforsikring, og få innboforsikring, reiseforsikring og ulykkesforsikring i en og samme pakke. De ulike forsikringene kan ofte være billigere i en slik pakke enn om du tegner de separat.

Som NITO-medlem får du en knallgod deal på forsikringene dine: For kun 350 kroner har du blant annet NITO Studentforsikring gjennom hele studietiden. Dette er en engangssum, du betaler ikke noe mer for medlemskapet og forsikringer som er inkludert.

Med NITO Studentforsikring har du to valgmuligheter: Du kan få +MEG eller +MITT inkludert i medlemskapet.

Velger du +MEG er du forsikret ved ulykke og uføre. Vær oppmerksom på at om du velger ulykke- og uføreforsikringen +MEG, kan du i tillegg velge å kjøpe NITO Innboforsikring Student.

Velger du +MITT får du innboet ditt forsikret. Studenter som ikke melder adresseendring i Folkeregisteret, bør sjekke om de allerede er dekket av foreldrenes innboforsikring.

Vi anbefaler
+MEG er en svært god ulykke- og uføreforsikring som dekker deg gjennom hele studieperioden, og noe vi anbefaler alle NITO-studenter. Har du behov for en innboforsikring, og ikke har det gjennom dine foreldre, kan NITO Innboforsikring Student kjøpes separat.

Sjekk NITO Studentforsikring

2. Ha et månedlig budsjett

Å flytte hjemmefra innebærer at du nå tar ansvar for ditt eget liv. Sørg for at du har oversikt over alle utgiftene dine, og hva som er typisk kostnad for ulike poster i budsjettet.

Er du student er det ikke uvanlig at du ligger på rundt 3300 kroner måneden på mat, og dette utgjør allerede en betydelig del av studielånet som kommer inn hver måned.

I tillegg kommer en rekke andre løpende og faste utgifter, som betyr at det blir ekstra viktig å ha oversikt og kontroll.

Skaff deg oversikt ved å skrive ned dine faste utgifter. Det kan typisk være:

  • Telefon
  • Forsikring
  • Strømmetjenester (Netflix, HBO, Viaplay etc.)
  • Månedskort
  • Internett og TV
  • Strøm
  • Treningsabonnement

Skal du bo sammen med andre? Da kan det være en god ide å bli enige om et fast middagsbudsjett hvor dere deler på utgiftene. Dette bringer oss til neste punkt på listen:

3. Lag middagsplan og handleliste

Det er lett å ty til noe raskt og enkelt i studenthverdagen, men det er viktig at du får i deg næringen du trenger, til en god pris.

Her finnes det en rekke måter å spare penger på:

  • Se etter butikkens lavprisprodukter
  • Kjøp mat som er nedsatt på grunn av dato
  • Smør matpakke istedenfor å kjøpe lunsj i kantine eller butikk
  • Bruk rester fra dagens middag til morgendagens lunsj/middag
  • Dropp den dyre kaffen

Vær kreativ! Det er mange måter å få maksimalt ut av maten du har på. Bestem deg først for hva du skal spise denne uka. Planlegg deretter slik at du kan bruke restene til lunsj/middag dagen etter.

Begrens også handlingen til én gang i uka. Da unngår du impulshandling (som typisk blir en sjokolade eller to mer enn det du planla).

Det kan altså bli mange hundrelapper å spare her, som kan komme godt med til andre ting.

4. Vent på salg

Når du ser ting du ønsker deg, kan det være lurt å vente litt ekstra før du kjøper. For det første er det ikke sikkert det var et viktig kjøp likevel, når du gir deg selv et par uker til å tenke over det.

For det andre kan det være lurt å vente til produktet kommer på salg. Det er typisk både januarsalg, vårsalg, sommersalg og høstsalg, så det vil være gode muligheter til å spare noen kroner her.

Er du student bør du sjekke om du har gode studentrabatter du kan benytte deg av. For eksempel kan det være mye penger å spare på trening, månedskort, opplevelser og pensumbøker.

Visste du at...
Som NITO-medlem har du 20 prosent rabatt på ordinære varer hos Fjellsport.no.
Les mer om rabatten her.

5. Kjøp brukt

Det er flere fordeler med å kjøpe ting brukt. Når du kjøper brukt slår du for eksempel et slag for både lommeboken og miljøet.

Når du kjøper brukt, bidrar du til å redusere mengden avfall, og til å redusere forbruk av nye ressurser.

Det er en rekke ting du kan spare penger på ved å kjøpe brukt:

  • Klær
  • Møbler
  • Smykker
  • Sykkel, bil, scooter
  • Sportsutstyr
  • Bøker (for eksempel pensumbøker)
  • TV
  • Verktøy

Nå har du fått noen gode økonomiske tips som kommer godt med når du skal flytte hjemmefra.

Og bo for deg selv for aller første gang er både spennende og litt skummelt. Forhåpentligvis kan tipsene vi har gitt deg i denne artikkelen gi deg en god start på studentlivet.

Sjekk NITO Studentforsikring