Teknologer og ingeniører sitter på verdifull kompetanse som Norge trenger. Stadig flere utfordringer løses ved hjelp av teknologi. Det gjelder innen mange ulike områder, eksempelvis transport, helse, energi og kommunikasjon.

Behovet for kreative ingeniører og teknologer, som tør å satse på egne ideer, vil trolig stige framover. 

Ingeniører på pallen 

Det er tydelig et behov for kreativiteten til ingeniørene. Hele 18 av de 50 mest profilerte gründerselskapene i Norge i 2018 var ingeniører.

- For å møte dette behovet og støtte ingeniører som ønsker å satse, har NITO etablert en ny medlemsfordel. NITO Oppstart er en medlemspakke med forsikringer, rådgivning og nettverk skreddersydd for medlemmer som starter ny virksomhet, forklarer NITO-president Trond Markussen.

Les mer: På NITO Oppstart lærer du om hvordan du som gründer kan satse på dine egne ideer.

Når etablerer vi ny virksomhet? 

I følge SSB, høsten 2018, var det registrert flest nyetableringer fra folk i alderen 25-44 år. Dette gjelder både menn og kvinner. Det er fortsatt flest menn som tar steget ut og etablerer noe eget, men innen personlige foretak står nå kvinner for nesten 40 % av oppstartene. Når det gjelder AS er andelen 20.2 

De frie 20-årene og vidsynte 50-årene? 

- Når vi er i 20-årene har vi fersk teoretisk kompetanse, samtidig som vi fortsatt har evnen til å tenke forholdsvis fritt uten bindinger til tradisjonelle metoder og erfaringer. Dette kan være en av grunnene som bidrar til at vi tenker andre tanker, og blir mer kreative, sier Markussen og fortsetter: 

- I femtiårene har vi høstet rike erfaringer, og evner ofte å se en sak fra flere sider. Dette kan gjøre oss til gode problemløsere og skape mulighet for en annen form for kreativitet.