Derya Nordea.jpgSommeren nærmer seg og det er tid for feriepenger og for noen også skattepenger.

Det er i juni at feriepenger kommer inn på kontoen. Når skattepenger blir utbetalt, om du får tilbake på skatten, er avhengig av hvor fort du sjekker og leverer skattemeldingen.

- Mer penger på konto kan føre til høyere forbruk. For mange er kontoen i juni litt mer velfylt enn den er til vanlig. Da kan det for noen være lett å bli revet med og bruke mer enn normalt, sier Nordeas forbrukerøkonom Derya Incedursun (bildet). 

Prøv feriepengekalkulatoren og lær mer om hva du har krav på

- Det er fint med feriepenger og skatteoppgjør for de som får igjen på skatten, men det kan være lurt å legge en god plan for hvordan midlene skal forvaltes og disponeres før de fordufter ut av kontoen.

- Det er viktig å huske på at det er varslet flere renteøkninger og at vi i tillegg befinner oss i en dyr tid, og derfor lurt å legge av noe av pengene til det som er i vente. Med andre ord, ta noen forholdsregler i en tid med økonomisk usikkerhet, sier Incedursun.

Her er forbrukerøkonomens tips for hvordan du kan få mest mulig utbytte og glede av pengene både i ferien og i et litt lengre perspektiv. 

Fem smarte tips når ekstra penger kommer på kontoen

1. Prioriter dyr gjeld

Dersom du har dyr gjeld, kan det være en fin anledning til å kvitte deg med dette først.

Har du gjeld med en gjennomsnittlig rente på 15 prosent, er det smartere å prioritere nedbetaling av gjelden framfor å plassere pengene i aksjemarkedet og håpe på at avkastningen blir over 15 prosent. Betaler du for eksempel 4000 kroner i måneden på dyr gjeld, kan denne summen enkelt flyttes til sparing eller noe annet etter at gjelden er nedbetalt.

2. Bygg en buffer

Hva hvis hvitevarene eller bilen går i stykker, eller du mister jobben? Dette er hendelser vi ikke liker å tenke på, og det føles typisk at ekstrautgiftene dukker opp når vi minst trenger det.

Etter at du har blitt kvitt dyr gjeld, kan det være smart å begynne å spare opp en buffer eller fylle på den du allerede har. Med en buffer kan du unngå å måtte ta på deg unødvendig gjeld for å holde «flyt» i økonomien i en nødsituasjon, det vil bare koste deg mer.

En buffer er også et skritt mot økonomisk trygghet hvor du kan beskytte deg mot store og uventede utgifter. 

3. Betal ned boliggjeld

Mange har strukket den økonomiske strikken langt for å realisere boligdrømmen. Benytt gjerne anledningen til å få ned gjeldsgraden på boliglånet ditt. Da er du bedre rustet til høyere renter eller inntektsbortfall i framtida.

4. Sett av penger til ferien

Legg en plan for hva du ønsker å bruke penger på i ferien og hvor mye. Det er fint å kunne unne seg noe ekstra, hvis man har råd til dette.

5. Kom i gang med langsiktig sparing

Med litt ekstra penger på konto har du kanskje rom i økonomien til å starte en månedlig spareavtale?

Stadig flere ser verdien av å spare i fond og aksjer, men denne spareformen gir best avkastning på sikt. Det betyr at hvis du trenger pengene i nærmeste framtid, så bør du ikke plassere alle pengene dine i aksjer. Du må også ta høyde for at aksjemarkedet er utsatt for svingninger.

Sett penger på BSU eller Boligsparekonto. BSU er en gavepakke til deg som ikke eier bolig, er under 34 år og har en skattbar inntekt.

Samtidig får du en svært god rente på sparebeløpet. Pengene kan brukes til boligkjøp, nedbetaling av lån og påkostninger og vedlikeholdsarbeid på egen bolig.

Fra 1.1.2023 besluttet regjeringen å redusere BSU-skattefradraget fra 20 % til 10 %. Du kan spare kr 27.500 kroner i året og få inntil kr 2750 kroner i skattefradrag. Totalt kan du spare 300.000 kroner.

Medlemsfordeler innen bank

NITO-medlemmer kvalifiserer automatisk til fordelsprogrammet Nordea Premium og Nordea Premium Next (under 34 år):

  • Svært gunstig boliglånsrente
  • Egen bankrådgiver og juridisk bistand
  • Gratis tilgang til over 1000 VIP flyplasslounger

Les mer om det eksklusive fordelsprogrammet

Bli kjent med dine bankfordeler i Nordea

Som NITO-medlem får du svært gunstig boliglånsrente. Renten settes individuelt.

Ta kontakt med Nordea og sjekk hvilken rente du kan få