Gå til innhold
Undervisning for takstmenn. Foto: Colorbox
Bli NITO takstingeniør

Hvordan bli takstmann / takstingeniør?

NITO Takst tilbyr egen utdanning for deg som vil bli takstingeniør. Bestått eksamen åpner for medlemskap i NITO Takst og for den velrenommerte tittelen NITO takstingeniør.

NITOs takstutdanning består av grunnkurs i taksering, samt ett av våre hovedkurs. Det tar ca ti måneder fra man begynner på grunnkurset til man tar eksamen på hovedkurset. Alle som skal ta denne utdanningen, må ha en en bygningsrelatert fagutdanning før de starter.  

NITOs takstutdanning er et samarbeid mellom NITO Takst og Høgskolen i Bergen. Dette sikrer en høy kvalitet på utdanningen. Utdanningen gjennomføres i form av samlinger, fortrinnsvis på Østlandet, kombinert med nettbasert undervisning. I den nettbaserte modulen inngår blant annet prosjektoppgaver. Utdanningen avsluttes med en skriftlig hjemmeeksamen.

Hvert år må alle takstingeniørene våre gjennom 20 timer med etterutdanningskurs og bestå faglige tester for å få fornyet fartstid hos oss.

Om yrket

Å taksere betyr å verdsette, og som takstingeniør er jobben din å sette verdi på noe. Ved boligsalg er det ofte takstingeniøren som takserer og lager en tilstandsanalyse som forteller hvilken stand boligen er i.

Ved skader på fast eiendom er det en takstingeniør som fastslår kostnad for å rette opp skaden. I byggekonflikter og tvister blir takstingeniøren ofte hentet inn som tredjepart.

Takstingeniører har oppdrag innenfor:

  • Verditaksering av boliger og eiendommer
  • Tilstandsanalyse av boliger
  • Taksering av skade på bygninger og løsøre
  • Landsbrukstaksering

Takstingeniøren jobber også med lover og regler. En del av arbeidshverdagen innebærer saksbehandling og administrative oppgaver.

Ta kontakt med Sven Johansen i NITO Takst om du vil vite mer om kursene.

 

Publisert: Sist oppdatert: