Gå til innhold
Vær nøye på visning. Illustrasjonsfoto.

Boligkjøp: Vær nøye på visningen

Hvordan sikrer du deg slik at boligdrømmen blir en virkelighet og ikke et mareritt? Skaff deg all informasjon som er mulig, er mantra til Espen Fuglesang, direktør i NITO Takst.

Når vi er på jakt etter ny bolig, leter vi alle etter boligdrømmen. Både førstegangskjøperen som drømmer om å bo for seg selv, familien som drømmer huset i Lyckliga gatan med andre småbarnsfamilier og pensjonistene som ser fram til livet i en vedlikeholdsfri leilighet. Alle lar vi oss rive med og innreder leiligheten eller huset i tankene allerede når vi ser annonsen.

- Ikke la deg forføre

- I økende grad ser vi at selgere og meglere bruker storytelling som virkemiddel. Huset eller leiligheten selges som om familielykke og en god middag er med på kjøpet. Vi lar oss all rive med, spill på følelser og det visuelle er kjente triks i markedsføring. Det er naturlig at vi blir forført. Mitt viktigste råd er: hold hodet kaldt og se bak glansbildet som blir presentert, sier Fuglesang.

Det er feil og mangler knyttet til hvert fjerde boligsalg i Norge. Mange av sakene kunne vært unngått, om både kjøper og selger er grundige i prosessen. Selger er tjent med å informere om alt ved boligen. Mange er redde for at om de forteller om for eksempel behov for drenering så blir ikke boligen solgt eller prisen blir lavere. Etter loven er segler pliktig til å gi informasjon, og er man ærlig er man tryggere i en eventuell konflikt med kjøper.

Les alle dokumenter

Som kjøper er det helt vesentlig å ha satt seg godt inn i alle sider ved boligen. All informasjon som er tilgjengelig må leses nøye. Man bør stille spørsmål på det man er usikker på eller ikke forstår, både direkte til takstmann, til megler og selger.

- Mange slurver, både med å lese alle papirene nøye og å spørre. Rett oppmerksomheten mot det som er viktig og det som kan koste mye å utbedre: Våtrom, kjeller og loft, el-anlegg og tak. Det er her de skjulte feilene oftest ligger. Du er ansvarlig selv for å ha tilstrekkelig informasjon. Hvis du har spurt om noe, og megler eller eier har oppgitt feil eller latt være å svare står saken din bedre ved eventuelle konflikter i ettertid. Har du ikke spurt eller vært nøye nok har du en dårligere sak, sier Fuglesang.

Våtrom er ofte synderen

Typiske feil er våtrom som ikke er laget etter forskriftskrav, ikke er utført av fagfolk eller er gamle og flikket på i ettertid. Tilsynelatende ser badet fint ut, men bak flisene kan det skjule seg skader og råte. Mange har gjort om kjeller eller loft til soverom eller stue. Her dukker det ofte opp fuktproblemer og mange har ikke papirene i orden med godkjenning for bruksendringen. Feil ved el-anlegg er også en gjenganger, samt tak med feil konstruksjon eller fuktskader.

- Utbedringer og oppussing koster ofte mer enn man tror. Det er svært viktig å ha et budtak på forhånd for hvor langt man vil og kan gå i budrunden. Det er lett å bli revet med, men man bør ha en buffer for uforutsette utgifter, understreker Fuglesang.

Les også: Ti tips på visning.

Publisert: Sist oppdatert: