Gå til innhold
Studenter som skal i gang å skrive masteroppgave. Foto: Colourbox
Organisasjon

Master: 10 tips til masteroppgaven - slik kommer du i mål med masteroppgaven

Å skrive masteroppgave er et omfattende arbeid og er en stor påkjenning for de fleste. Med disse ti tipsene skal prosessen kunne bli enklere. Lykke til med masteroppgaven.

Prestasjonskrav, forventninger, utilstrekkelighet er ord som flere kjenner seg igjen i når masteroppgaven får hovedfokuset i livet. Du kjenner på forventningene både fra deg selv, professoren, veilederen, medstudenter og andre. – Selv om bare fire av ti studenter fullfører masterstudiet på normert tid betyr ikke det at du skal være en av dem.

Å skrive en masteroppgave er selvsagt mye arbeid, men det er noe de fleste klarer. Det er viktig å skrive om noe som virkelig interesserer deg, det gjør det lettere å holde motivasjonen oppe.

Finn et tema du brenner for. Er du på skolen er du i et læringsmiljø og fokuset på å komme videre i oppgaven kan være lettere å holde enn om du sitter på studenthybelen og skriver.

Her er NITO Studentenes 10 råd for masteroppgaven

  1. Finn et tema du brenner for.

  2. Lag en plan for gjennomføringen, og følg den. Ikke utsett å komme i gang, start tidlig. Ha faste skriverutiner, ikke skriv bare når du har lyst.

  3. Om du kan; skaff deg en veileder du har god kjemi med. Bytt veileder om du mener det faglige utbyttet eller kjemien ikke stemmer.

  4. Ha jevnlig kontakt med veilederen, ikke vent for lenge før du har det første møtet.

  5. Skriv et kapittel eller avsnitt, les høyt for deg selv, tenk, og juster.

  6. Ikke glem å ta pauser.

  7. Ha kontroll på alle kildene dine, noter referanser underveis, lag et system.

  8. Gi oppgaven en X-faktor. Ta en «fot i bakken», finn ut om det er et poeng eller noe spesielt som kan løfte oppgaven ytterligere. Lytt til podcaster, ta en ekstra telefon, kontakt en bedrift eller en offentlig instans, sjekk om det er noen kilder du har oversett.

  9. Sørg for at oppgaven ikke har skrivefeil. Etter å ha lest igjennom flere ganger selv, kan du bli «blind», la en annen skrivedyktig person lese igjennom for å rette og avdekke åpenbare feil.

  10. Levèr innen fristen. Våg å sette punktum for arbeidet ditt. Å stadig legge inn mer gjør ikke nødvendigvis oppgaven bedre.
Kom i gang – unngå skippertak

Veien til suksess er ofte å arbeide jevnt, og ha gode skriverutiner. Skippertak er krevende og du kan da lettere gjennomskues. Ikke gi deg selv unnskyldninger for ikke å skrive.

Har du ikke kommet i gang enda, vet du etter å ha lest dette hva du skal gjøre. Kom i gang nå. Lykke til med oppgaven!

Fem tips til en bedre eksamenstid

Nyutdannet og klar for arbeidslivet – se hvordan NITO kan hjelpe deg

Avgangsstudent? – Ditt NITO-medlemskap fortsetter

Som avgangsstudent står du sannsynligvis på terskelen inn i en jobbhverdag. Gjennom mange år har du som student hatt et meget gunstig medlemskap i NITO. Har du avgangseksamen på våren får du det neste halve året helt gratis.

Takk for at du fortsatt velger å være NITO-medlem!

Som tidligere studentmedlem har du store rabatter på kontingenten i de første årene som yrkesaktivt medlem.

NITO Studentene

Alle medlemsfordeler i NITO

Aktuelle fagkurs

Kiwa Teknologisk Institutt AS Avd Stavanger, Stavanger, 6. mars 2018
Publisert: Sist oppdatert: