Kortversjon

Kortversjon: 5 tips for bedre eksamenslesing

Eksamensperioden kan være krevende, men med riktig tilnærming kan du oppnå suksess. Her er noen nyttige eksamenstips:

  1. Ta regelmessige pauser: Ta gjerne kortere hyppigere pauser tidlig, og lengre pauser senere på dagen.
  2. Les sammen med en venn: Studer sammen, still hverandre spørsmål, og lær bort temaer til hverandre. Dette styrker forståelsen og identifiserer kunnskapshull.
  3. Hold deg aktiv, regelmessig: Gå ut for frisk luft og fysisk aktivitet for å opprettholde konsentrasjonen.
  4. Lag en leseplan og prioriteringsplan: Lag en leseplan som fordeler studiene jevnt over tid for å unngå kriselesing dagen før eksamen. Finn ut hva som prioriteres av pensum til eksamen.
  5. Prioriter søvn: Få tilstrekkelig søvn for å bearbeide det du har lært. Å være uthvilt er viktig for eksamenssuksess.
    Lykke til med eksamen!

Når det er eksamenstid samler studenter over hele landet seg på lesesalene. Pensum og notater pløyes gjennom. Blod, svette og tårer blir ofret, litervis med kaffe blir konsumert, alt for å oppnå et så godt resultat som mulig.

Ingeniørstudenter NITO har snakket med mener det er viktig med struktur og god motivasjon. Men hvordan oppnår du dette mest effektivt?

For å få svaret på dette kan se noen av studentenes beste tips til hvordan du leser til eksamen.

1. Ta nok pauser når du leser til eksamen

Det er lurt å lage gode rutiner når det kommer til pauser. Da får du annen input, så kan du være ekstra fokusert når du går tilbake og leser.

Sett gjerne en tidsintervall på lesing og pauser, slik at det er enklere å opprettholde en rutine.

Man blir sliten i hodet av intense lesedager før eksamen, så ta gjerne en pause sammen med en venn og gjør noe helt annet. 

Hva er best: korte eller lange pauser?

Ifølge denne artikkelen fra Harvard Business Review er det ikke nødvendigvis slik at lange pauser er bedre enn hyppigere, kortere pauser.

Samme artikkel peker videre på at vi har en tendens til å bli mindre fokusert og holde konsentrasjonen oppe utover dagen.

Derfor kan det være lurt å:

  1. Ha flere, kortere pauser tidligere på dagen
  2. Ta de lengre pausene når du merker at du blir sliten utover dagen

Hvor vi tar pause har også mye å si for hvor bra du henter deg inn igjen. Å strekke seg ved skrivebordet eller å gå seg en tur kan tilsynelatende se ut som like måter å ta pause på, men det er stor forskjell på hvor effektivt batteriene dine lades her.

Å aktivisere kroppen er den beste måten å fylle på energi til både kropp og sinn.

Så, kom deg ut i frisk luft, og gjerne i grønne, naturskjønne områder for å maksimere oppladningen. Dagslys er også bra for hodet, spesielt i vinterhalvåret. 

2. Lag en leseplan og prioriteringsplan

Les jevnt, og ikke sitt en hel dag og en hel natt for å lese. Prøv å fordel det utover dagene og ukene fram mot eksamen. Slik unngår du å sitte den siste dagen med kriselesing.

Lag en leseplan som gir oversikt over hele eksamensperioden, da ser du hvor mange lesedager du har til hvert fag.

Det kan være lurt å lage en liste hver morgen over dagens oppgaver, som for eksempel å gjøre fjorårets eksamenssett i matte. Det gir en skikkelig god følelse å stryke ut hver ting etter hvert som du har fått gjort den.

Sjekk tidligere eksamener også

Synes du pensum er så omfattende at du ikke vet hvor du skal begynne? Da kan det være lurt å lage en prioriteringsplan over de ulike områdene i pensum også, fra viktigst til mindre viktig.

Det kan nemlig være mye tid som må brukes på veldig mye pensum. I tillegg er det en god ide å sjekke ut eksamener fra tidligere år, om de er tilgjengelige. Da kan du se hvor fokuset er lagt og kan få en indikasjon på hvilke områder i faget det kreves at du har kontroll på til eksamen.

Du kan også snakke med foreleseren din om at du synes pensum er omfattende, og be om råd og retning til hva som er eksamensrelevant. Foreleseren vil også gjerne hinte underveis i semesteret om hva som er det viktigste, og hva du bør kunne før eksamen.

3. Les sammen til eksamen

Hvordan lese til eksamen tips.jpgFinn en venn og avtal en tid på dagen der dere kan lese sammen. Still hverandre spørsmål. Hjelp hverandre med å løse vanskelige oppgaver.

Da kan du både stille spørsmål og få input på andre ting enn det du kanskje har tenkt på selv. Det er veldig nyttig, samtidig som det er sosialt.

Lat som at du skal lære den andre og at den andre ikke kan noe. Det kan være gøy! 

Å presentere og lære bort et tema til en annen person er en måte du lærer enda bedre på. Da ser du også dine egne kunnskapshull, og du får virkelig testet hva du kan. 

NITO Studentene arrangerer mange nyttige kurs på de ulike studiestedene, deriblant kræsjkurs i matte. Deltar du på kræsjkurs i matte får du ekstra innføring og du kan også dele frustrasjoner og læring med andre studenter.

Se oversikt over kurs og arrangementer

4. Hold deg i aktivitet regelmessig

Èn ting er å ta deg en tur ut og få frisk luft i pausene. Selv om slike økter gir god effekt der og da, er effekten kortvarig. For å få best mulig resultat er det derfor lurt å være i aktivitet regelmessig i løpet av uka.

Det må ikke nødvendigvis være en omfattende treningsplan. Bare prøv å vær i aktivitet eller gå en tur hver dag. Det er sunt å lufte hodet, og kroppen har godt av å bevege seg. – Eller ta noen push-ups på stuegulvet.

5. Få nok søvn

Det er viktig med søvn. Ikke sitt hele natta på lesesalen. Husk å sove og slapp av, og nyt studietida.

Stå opp til samme tid hver dag, slik at du opprettholder gode rutiner.
Vi fungerer best når vi har fått nok søvn, lesing hele natta er sjelden en god ide.

Forskning viser at du må sove for at tingene du har lest faktisk skal bli prosessert, slik at du faktisk lærer det du leser.

Hvor mye søvn trenger man?

Ifølge Forskning.no bør unge voksne og voksne sove et sted mellom sju og ni timer. Mindre enn seks timer og mer enn 11 timer er ikke anbefalt.

Lykke til med eksamen!

Alle dine medlemsfordeler

Lyst på gratis legehjelp, CV- og søknadshjelp, god innboforsikring og en rekke andre gode fordeler som du kan spare penger på? Da bør du bli NITO-medlem.