Når det er eksamenstid barrikaderer studenter over hele landet seg vanligvis på lesesalene. Det pløyes gjennom pensum og notater fra året som har gått. Blod, svette og tårer blir ofret, litervis med kaffe blir konsumert, alt for å oppnå et så godt resultat som mulig på eksamen. I år er ikke lesesalene åpne og studiegruppene kan ikke samles. Det gjør eksamenslesingen ekstra utfordrende samtidig som at det er enda viktigere å oprettholde struktur og motivasjon.

La eksamenstiden bli så god som mulig – her er nyttige eksamenstips

Eksamenstips er noe man aldri får nok av. Vi gir deg fem tips fra Silje Skyttern, leder for NITO Studentene:

 1. Skap struktur i hverdagen.
  Lag en leseplan som gir deg en oversikt over hele eksamensperioden, da ser du hvor mange lesedager du har til hvert fag. Det kan også være lurt å lage en liste hver morgen over dagens oppgaver, som for eksempel gjøre fjorårets eksamenssett i matte. Det gir en skikkelig god følelse å stryke ut hver ting etter hvert som du har fått gjort den. Stå også opp til samme tid hver dag, slik du ville ha gjort hvis du skulle dratt på skolen.

 2. Les i intervaller
  Lengden på intervallene bestemmer du selv, det kan for eksempel være 25 minutter lesing + fem minutter pause. Det vanskeligste er ofte å komme i gang, så prøv å si til deg selv at du bare trenger å jobbe i 10 minutter. Prøv også å bevege deg litt i pausene. Gå en kjapp tur ut eller ta noen push-ups på stuegulvet.

 3. Les "sammen"Silje Skyttern
  Hvis du til vanlig ville lest sammen med andre, så la ikke hjemmekontoret være en stopper for det. Finn en venn og avtal en tid på dagen der dere kan stille hverandre spørsmål og hjelpe hverandre med å løse vanskelige oppgaver.

  Det er også lov å bare henge med hverandre på zoom eller skype, samtidig som dere jobber – det blir nesten som et virtuelt grupperom. PS: Prøv å ikke prat hele tiden, men avtal pauser der dere kan prate om andre ting.

 4. Avtal videolunsj med venner
  Mitt beste tips er å spise lunsj sammen. Det gir et fint avbrekk fra lesingen, samtidig som man får sosialisert seg litt. Kanskje dette også kan være en gylden mulighet til å holde kontakten med noen som ikke studerer i samme by som deg?

 5. Beveg deg og få nok søvn.
  Prøv å trene eller gå en tur hver dag. Det er sunt å lufte hodet litt, og kroppen har godt av å bevege seg. Mange av studentsamskipnadene har også lagt ut gratis gruppetimer på hjemmesidene sine – kanskje dette er tiden for å endelig teste ut en ny treningsform? Husk også at vi fungerer best når vi har fått nok søvn, og at lesing hele natten sjelden er en god idé.

Helt til slutt vil jeg minne deg på at de aller fleste synes det er vanskeligere å konsentrere seg hjemme og at det tar tid å komme inn i nye rutiner. Prøv å senke forventningene til deg selv bitte litt, og husk at all lesing er bedre enn ingenting – det viktigste er at du gjør ditt beste.

Vi ønsker alle landets studenter lykke til med eksamen, men krysser to ekstra fingre for ingeniør- og teknologistudentene.

Alle dine medlemsfordeler

13.000 NITO-studenter tar ikke feil

Mer om NITO Studentene