Når det er eksamenstid barrikaderer studenter over hele landet seg på lesesalene. Det pløyes gjennom pensum og notater fra året som har gått. Blod, svette og tårer blir ofret, litervis med kaffe blir konsumert, alt for å oppnå et så godt resultat som mulig på eksamen.

Eksamenslesingen er utfordrende samtidig som at det er viktig å oprettholde struktur og motivasjon.

La eksamenstiden bli så god som mulig – her er nyttige eksamenstips

 1. Ta nok pauser
  Det er lurt å ta regelmessige pauser. Da får du annen input, så kan du være ekstra fokusert når du går tilbake og leser.

  Sett gjerne en tidsintervall på lesing og pauser, slik at det er enklere å opprettholde en rutine. Prøv også å bevege deg litt i pausene. Gå en kjapp tur ut eller ta noen push-ups på stuegulvet.

 2. Les sammen
  Finn en venn og avtal en tid på dagen der dere kan lese sammen og stille hverandre spørsmål og hjelpe hverandre med å løse vanskelige oppgaver. Da kan du både stille spørsmål og få input på andre ting enn det du kanskje har tenkt på selv. Det er veldig nyttig, samtidig som det er sosialt.

  NITO Studentene arrangerer mange nyttige kurs lokalt, deriblant krasjkurs i matte. Om du deltar på kræsjkurs i matte får du en ekstra innføring og du kan dele dine frustrasjoner og læring med andre medstudenter. Se oversikt over kurs og arrangementer.

 3. Aktiviser deg
  Husk på å være i aktivitet. Vi sitter ofte å leser innendørs, og det kan være fint å ta seg en tur ut og få frisk luft. Slik at man er klar igjen for å begynne på neste lesesesjon. Prøv å vær i aktivitet eller gå en tur hver dag. Det er sunt å lufte hodet litt, og kroppen har godt av å bevege seg.  

 4. Fordel lesinga
  Les jevnt, og ikke sitt en hel dag og en hel natt for å lese. Prøv å fordel det utover dagene og ukene fram mot eksamen, slik at man slipper å sitte den siste dagen med kriselesing.

  Lag en leseplan som gir deg en oversikt over hele eksamensperioden, da ser du hvor mange lesedager du har til hvert fag. Det kan også være lurt å lage en liste hver morgen over dagens oppgaver, som for eksempel å gjøre fjorårets eksamenssett i matte. Det gir en skikkelig god følelse å stryke ut hver ting etter hvert som du har fått gjort den.

 5. Få nok søvn
  Det er viktig med søvn, så ikke sitt hele natten på lesesalen. Husk å sove og slapp av, og nyt studietiden. Stå opp til samme tid hver dag, slik at du opprettholder gode rutiner. Husk også at vi fungerer best når vi har fått nok søvn, og at lesing hele natten sjelden er en god idé.

- Helt til slutt vil jeg si, prøv å senke forventningene til deg selv bitte litt, og husk at all lesing er bedre enn ingenting – det viktigste er at du gjør ditt beste.

Vi ønsker alle landets studenter lykke til med eksamen, men krysser to ekstra fingre for ingeniør- og teknologistudentene.

Alle dine medlemsfordeler

Bli studentmedlem i NITO

Medlemskapet koster 350 kroner for hele studieperioden, og gir deg mange medlemsfordeler.

Bli medlem nå

13.000 NITO-studenter tar ikke feil

Mer om NITO Studentene