Gå til innhold
To personer diskuterer ut fra hva de ser på skjermen. Foto: iStock

Et godt digitalt omdømme er gull verdt på jobbmarkedet

Skal du søke jobb? Deltidsjobb, sommerjobb eller fast jobb - det er ikke bare CV-en som bør se bra ut når du skal ut og presentere deg selv. Det som dukker opp i Google påvirker din mulighet til å bli kalt inn til intervju. Ta kontroll over ditt digitale omdømme. Studentmedlemmer i NITO har en tjeneste som kan hjelpe med dette inkludert i medlemskapet.

Din framtidige arbeidsgiver vil med stor sannsynlighet utføre Google-søk på navnet ditt. Som jobbsøker er det lurt å ta et grundig blikk på hvordan du framstår på nettet. Man ønsker å gi et godt førsteinntrykk når man skal treffe potensielle arbeidsgivere. Dette førsteinntrykket starter faktisk før du møter opp til intervju.

De sporene du etterlater deg på nettet betyr mye om en arbeidsgiver ønsker å ta kontakt med deg.

Ta kontroll over ditt digitale omdømme.

Hva skal jeg se etter?

Det kan lønne seg å se over historikken sin på sosiale medier (Twitter, LinkedIn og Instagram), i nettsamfunn og blogger, for å se om det finnes kommentarer som ikke avspeiler din personlighet på en god måte.

I tillegg kan det være klokt å ta en gjennomgang av sikkerhetsinnstillingene på appene dine og skjule innhold for offentligheten som du anser å være av privat karakter eller noe som setter deg i dårlig lys. Det er også mulighet for at noe du har skrevet eller delt har blitt misbrukt av andre.

Ikke vent for lenge

Bilder spres raskt og kan bli lagt ut på flere nettsteder eller lastet ned på private maskiner. Det er viktig å handle raskt og fjerne bilder man ikke vil at offentligheten skal se.

Jo lenger tid du venter med å fjerne uønskede bilder, jo vanskeligere blir det å fjerne dem.

Vil du fjerne materiell på nettet selv? Slik fjerner du uønsket materiell fra nettet

  1. Fjerne materiell fra nettsteder: For at du skal kunne kreve sletting av innhold som er lagt ut på nettsider er det en forutsetning at innholdet er i strid med gjeldende retningslinjer for de aktuelle nettstedene, og/eller at det er av en karakter som er i strid med gjeldende norsk lov (det vil si lagt ut uten ditt samtykke). Ta kontakt med eieren av nettstedet og informer dem om at de er pålagt å fjerne det ulovlige innholdet.

  2. Avindeksering hos Google – «retten til å bli glemt»
    Nettsiden slettmeg.no beskriver hvordan du kan gå fram dersom du ønsker å skjule treff fra Google. Her kan du lese en trinn for trinn beskrivelse om hvordan du kan ordne dette selv.

Det er hjelp å få

For de uinnvidde kan det være vanskelig å vite hvordan man tar kontroll over sitt digitale omdømme.

Dersom du har forsøkt å fjerne innhold selv, men ikke har lyktes på grunn av manglende kunnskap, eller at din forespørsel ikke har blitt besvart, kan du overlate jobben til de profesjonelle.

Som medlem i NITO Studentene, har du gratis tilgang til tjenesten Web Cleanup som hjelper deg å fjerne uønsket materiell fra nettet. Ring ekspertene i Web Clean Up og få råd og tips om hvordan du kan bevare ditt gode navn og rykte på nettet. Telefonnummer: 81568609.

Lykke til med jobbsøkingen!

Aktuelle saker om utdanning og karriere

Ung og blakk - nei takk

Unge nordmenn er på toppen når det gjelder forbruksgjeld og ett økende antall unge livnærer seg p...


Alle aktuelle saker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: