Fra 2. - 16. november var prosjektet Jenter og teknologi på digital norgesturne. Prosjektet er et samarbeid mellom NITO, NHO og Nasjonalt senter for realfagsrekrutering (NSR).
I løpet av turneen har vi møtt jenter i 9. og 10. klasse fra alle fylker i Norge. Jentene har sett spennende foredrag og filmer, og deltatt i konkurranser og aktiviteter. De har også fått møte flere kvinnelige rollemodeller som har valgt en studieretning innen teknologi- og realfag.
- Inspirerende prosjekt
Sigrid Sand, som er studentmedlem i NITO, var en av rollemodellene under årets turne. Hun tar en master i fornybar energi på NTNU i Trondheim.
- Jeg synes det har vært lærerikt og gøy å være rollemodell under årets Jenter og teknologi. Det har vært givende å kunne dele min historie som ung ingeniørstudent. Jeg håper å ha vekket interessen for realfag, sier Sand.
- I tillegg har jeg lært mye av andre rollemodeller fra flere fagmiljøer. Det har vært inspirerende å høre om deres kunnskap og hvorfor de valgte å studere teknologi, legger hun til.
I løpet av turneen har hun innsett hvor lite jenter i 9. og 10. klasse vet om egne framtidsplaner og hvilke muligheter som finnes innen teknologi.
- I spørretimene på slutten av turnedagene har vi fått mange spørsmål om hva teknologi er og hvilke muligheter det gir. Jeg tror at det er avgjørende å få dette formulert, om vi ønsker flere jenter i bransjen.
Vil jobbe med klima
Hun mener en utdanning innen teknologi- og realfag åpner mange dører for jobb senere i livet.
- Med en master i fornybar energi kan jeg jobbe med mye forskjellig etter endt studie. Jeg vet ikke enda hvor jeg ønsker å jobbe, men jeg ønsker å være med på å utvikle bærekraftige løsninger og skape en grønn klode.
Ifølge Sand trenger man både kvinner og menn i utviklingen av ny bærekraftig teknologi.
- I framtida trenger vi flere teknologer. Vi trenger de flinkeste og mest kreative hodene. Dersom jentene ikke blir inkludert og inspirert til å studere teknologi, går vi glipp av mange kloke hoder.
- Personlig synes jeg det er fornuftig at bransjen selv tar grep. Da er NITO, som landets største fagorganisasjon for teknologer og ingeniører, en god bidragsyter, avslutter hun.