Fra 2. - 16. november var prosjektet Jenter og teknologi på digital norgesturne. Prosjektet er et samarbeid mellom NITO, NHO og Nasjonalt senter for realfagsrekrutering (NSR).

I løpet av turneen har vi møtt jenter i 9. og 10. klasse fra alle fylker i Norge. Jentene har sett spennende foredrag og filmer, og deltatt i konkurranser og aktiviteter. De har også fått møte flere kvinnelige rollemodeller som har valgt en studieretning innen teknologi- og realfag.

- Inspirerende prosjekt 

Sigrid Sand, som er studentmedlem i NITO, var en av rollemodellene under årets turne. Hun tar en master i fornybar energi på NTNU i Trondheim.

- Jeg synes det har vært lærerikt og gøy å være rollemodell under årets Jenter og teknologi. Det har vært givende å kunne dele min historie som ung ingeniørstudent. Jeg håper å ha vekket interessen for realfag, sier Sand.

- I tillegg har jeg lært mye av andre rollemodeller fra flere fagmiljøer. Det har vært inspirerende å høre om deres kunnskap og hvorfor de valgte å studere teknologi, legger hun til. 

Sigrid2.jpg
Studentmedlem i NITO, Sigrid Sand, mener man trenger både kvinner og menn i utviklingen av ny teknologi.

I løpet av turneen har hun innsett hvor lite jenter i 9. og 10. klasse vet om egne framtidsplaner og hvilke muligheter som finnes innen teknologi. 

- I spørretimene på slutten av turnedagene har vi fått mange spørsmål om hva teknologi er og hvilke muligheter det gir. Jeg tror at det er avgjørende å få dette formulert, om vi ønsker flere jenter i bransjen.

Vil jobbe med klima 

Hun mener en utdanning innen teknologi- og realfag åpner mange dører for jobb senere i livet. 

- Med en master i fornybar energi kan jeg jobbe med mye forskjellig etter endt studie. Jeg vet ikke enda hvor jeg ønsker å jobbe, men jeg ønsker å være med på å utvikle bærekraftige løsninger og skape en grønn klode. 

Ifølge Sand trenger man både kvinner og menn i utviklingen av ny bærekraftig teknologi. 

-  I framtida trenger vi flere teknologer. Vi trenger de flinkeste og mest kreative hodene. Dersom jentene ikke blir inkludert og inspirert til å studere teknologi, går vi glipp av mange kloke hoder.

- Personlig synes jeg det er fornuftig at bransjen selv tar grep. Da er NITO, som landets største fagorganisasjon for teknologer og ingeniører, en god bidragsyter, avslutter hun.

Les: Startskudd for Jenter og teknologi