- Vi er i en situasjon som er krevende for mange. Noen har barn som trenger tilsyn hele tiden, andre skal kombinere jobb med hjemmeskole. Det er utfordrende både for de som har huset fullt og de som bor alene og dermed også tilbringer arbeidsdagen alene, sier Skatvold.  

- Situasjonen fordrer kreative tilnærminger til hvordan hverdagen kan løses på best mulig måte.

- Enkelte ting er enkelt å gjøre noe med, mens andre er kanskje vanskeligere eller lar seg ikke gjøre. Det er viktig at vi gjør det vi kan for at hverdagen blir best mulig i en tid som er krevende for mange, sier hun. 

Optimaliser plassen du sitter på mest mulig 

  • Hjemmekontor fungerer ikke alltid optimalt rent ergonomisk. Enten du sitter på kjøkkenet, i stua eller på kontoret er det viktig at du sørger for at du har et bord med noenlunde passelig høyde.  

  • Salongbordet egner seg ikke som arbeidsplass over tid. Selv om du ikke har en hev-senk-pult hjemme, så kan du finne deg et bord hvor du kan hvile underarmene når du sitter ved pc’en.  

  • Det er ikke ideelt å sitte på laptop med liten skjerm over tid. Det beste er å kople laptop til en ekstern skjerm. Nakken har godt av at du kikker rett fram, og øynene har godt av en større skjerm å se på. Har du ikke hentet hjem tastatur og mus fra jobben, så bør du vurdere å gjøre det.  

  • Ideelt sett bør du sitte på en kontorstol du kan justere til dine behov. Har du ikke det hjemme, så kan du bruke kjøkkenstol eller spisestuestol som passer til høyden på bordet du sitter ved. Varier gjerne mellom flere stoler dersom du har mulighet.  

  • Har du sjans til å flytte deg til et sted å stå og jobbe i løpet av dagen? Ja, så er det veldig bra at du benytter deg av muligheten med jevne mellomrom. 

Ta ekstra godt vare på helsa di 

Skatvold understreker betydningen av å holde på de vanlige rutinene når det gjelder søvn, kosthold og bevegelse.  

- Mange opplever også stress og uro knyttet til den uvante tiden vi er inne i. Det er individuelt hvordan vi reagerer og hvordan vi takler dette.  

- Felles for oss alle er at frisk luft, regelmessig aktivitet, gode måltidsrutiner og god søvnhygiene gir bedre konsentrasjon og mer overskudd, forebygger muskel- og skjelettplager og styrker vår mentale og fysiske helse.

- Med gode rutiner blir vi bedre rustet til å takle hverdagens utfordringer og krav, sier Skatvold.  

Sundfør square.jpg

Klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør (bildet), minner oss om at selv om hverdagen er annerledes er det de vanlige kostholdsrådene som gjelder.  

- Det er som alltid viktig å ha et variert og sunt kosthold. Vi kan alle ha en tendens til å «skli ut» litt når den vanlige strukturen vi har i dagliglivet blir borte, sier hun.

- Husk "fem om dagen"; frukt og grønt i ulike varianter. Spis grove produkter både av pasta, ris, brød, lefser osv. Prøv også å velge sunne fristelser framfor sjokolade og potetgull. Lag smoothie, fruktsalat, sjokoladetrukne nøtter, grove vafler eller annen sunn kosemat, da er det mye lettere å holde søtsuget i sjakk, sier Sundfør. 

Og så er det viktig å forsøke å holde humøret oppe. Husk at de fleste bekymringer aldri blir noe av. “En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen”, sa Per Fugelli i 2009.