Bare fire av ti bruker refleks, viser en undersøkelse gjennomført av Trygg Trafikk. Det er altfor dårlig, mener Hans Olav Hellesøe, leder av ulykkesanalysegruppen i Statens vegvesen Region Vest, og leder for NITOs faggruppe for vei- og trafikksikkerhet (bildet).

hans-olav-hellesoe.jpg

Det er imidlertid ikke mye som skal til for å gjøre det sikrere å ferdes langs veien i mørket.

- Vi må legge refleks inn i plaggene våre slik at de er der når behovet dukker opp, rett og slett. Med den kunnskapen vi har om synlighet og refleks er det ikke mangel på refleks som gjør at vi går uten, men det faktum at den ligger i skuffen framfor i jakka, sier Hellesøe.

Han oppfordrer alle til å gå gjennom ytterklær og feste refleksene som du har liggende, eller kjøp jakker som har refleks i tøyet.

Kan gå ut på dato

Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, sier at levetiden på en refleks kan være så lite som ett år dersom den er utsatt for mye slitasje.

En gammel refleks kan med andre ord være en falsk trygghet.

- Bruker du eller barnet ditt en refleks som er slitt, vil dette redusere synligheten kraftig. Barneklær og treningsklær har ofte integrerte reflekser. Disse er ekstra utsatt for slitasje fordi dette er klær som får røff behandling og som vaskes ofte.

Sjekk om refleksen din er utgått på dato

I denne videoen fra Tryg ser du hvordan du kan teste om din refleks har gått ut på dato.

Setnes anbefaler å kjøpe reflekser med CE-merke.  Dette merket viser at refleksen oppfyller de norske kravene for minimumsrefleksjon.

Fem tips fra Trygg Trafikk om refleksbruk

  1. Fest refleks på alle jakker og bagger.
  2. Bruk refleks som beveger seg når du går, de synes best.
  3. Heng refleksen i knehøyde.
  4. Bruk to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.
  5. Sjekk at refleksen ikke er veldig ripete – da virker den dårligere.