Mange opplever å få med seg skadedyr i kofferten fra tur eller gjennom emballasje fra møbler eller andre pakker. Er du uheldig og har fått de i hus?

Her får du noen råd om hvordan bli kvitt dem og hva NITO Innboforsikring kan gjøre for deg.

Skulle du være uheldig, vit at NITO Innboforsikring dekker sanering av boligen med inntil 150.000 kroner. Les mer her.

Skjeggkre og veggedyr

Det nattaktive skjeggkreet har du kanskje sett pile av gårde om du har skrudd på lyset midt på natten. Og kløen fra veggedyrets bitt har du kanskje merket etter en god natts søvn?

Både skjeggkre og veggedyr er vanlige i hele landet, og kommer typisk inn i boligen via kofferter, pappesker og bager.

Veggedyret var tidligere nesten utryddet i Norge. Men utbredelsen har igjen økt voldsomt i takt med nordmenns reisevaner.

Skjeggkreet ble først oppdaget i Norge så nylig som 2013, og ble også introdusert til vårt langstrakte land gjennom reiselyst og pakker i posten.

Hvordan forebygge skjeggkre og veggedyr?

Kopi av Linkepost med logo (2).jpg

Skjeggkre og veggedyr kommer altså gjerne inn i boligen via bagasjen din etter du har vært ute på reise.

Derfor bør du ta noen forholdsregler når du er ute og reiser:

  • Hold bager og klær unna hotellsenga når du er ute på reise - sjekk også mobildeksel og PC-tastatur om du har disse i nærheten av senga. Dette er kriker og kroker som dyrene kan gjemme seg i.
  • Vask klærne umiddelbart idet du kommer hjem fra utenlandstur - gjerne på 60 grader.
  • Bruk koffert laget av hardt materiale og få skjøter, unngå koffert av stoff.
  • Se etter ekskrementflekker i og rundt senga. Tegn på dette er små mørke prikker. Varsle hotellet om du har mistanke. Be eventuelt om nytt hotellrom.
  • Ha kofferten mest mulig lukket når du er på reise. Ikke legg den under eller oppå hotellsengen, unngå oppbevaring på gulv om mulig.

Hvordan bli kvitt skjeggkre og veggedyr i boligen?

Kopi av Linkepost med logo (3).jpg

Om du først skulle være så uheldig å ha fått småkrypene i hus, er det dessverre ingen enkel oppgave å bli kvitt dem.

Du kan forsøke disse tiltakene for å fjerne skjeggkre:

  • Kjøpe limfeller med forgiftet åte. Det kan være lurt å kjøre gjentagende behandlinger for å sikre at alle skjeggkreene spiser åten.
  • Godt renhold: Støvsug ofte, og sørg for å begrense tilgang til mat og smuler. Er du flink til dette kan du i tillegg forsterke effekten av limfellene.

Og disse tiltakene kan du prøve for å bli kvitt veggedyr:

  • Støvsug ofte. Merk at dette ikke vil være nok til å bli helt kvitt veggdyrene.
  • Tetting av lister, sprekker og andre åpninger kan hjelpe deg med å redusere skjulestedene til veggedyrene, og øke sannsynligheten for at du kan bekjempe dem.
  • Kuldebehandling: Alt du eier pakkes ned og kjøres til et fryselager mens det blir utført skadedyrbekjempelse i boligen av et skadedyrfirma.

Veggedyrbekjempelse er dessverre vanskelig å gjennomføre, selv om du har gode renholdsrutiner og god hygiene. Men som teknolog eller ingeniør har du kanskje andre gode løsninger på problemet?

Har du fått disse i huset, og om det er en stor psykisk belastning for deg, kan det være lurt å søke hjelp fra fagfolk. For flere tips til hvordan bli kvitt veggedyr kan du også sjekke skadedyrveilederen til fhi.no.

Skulle du være uheldig, er det godt å vite at NITO Innboforsikring dekker bekjempelse av skjeggkre, veggedyr, kakerlakker, andre skadeinsekter, mus og rotter for inntil 150.000 kr

Les mer om NITO Innboforsikring

Når bør du få hjelp av fagpersoner?

Vit dette: Skjeggkre i boligen er ikke farlig. Likevel sees den på som et skadedyr fordi den kan oppleves som sjenerende og ubehagelig for mange.

Veggedyr suger blod, og kan gi kløe og irritasjon hos noen. Men de er heller ikke påvist å være farlige for oss mennesker.

Men å ha begge disse i hus kan likevel være svært mentalt påkjennende for enkelte.

Om du kjenner at dette gjelder deg, kan det være lurt å kontakte et skadedyrfirma for å få løst problemet.

Sikre deg mot skjeggkre og veggedyr med NITO Innboforsikring

Er du NITO-medlem er NITO Innboforsikring svært god å ha om du skulle bli angrepet av både skjeggkre, veggedyr, kakerlakker, andre skadeinsekter, mus og rotter.

Den dekker bekjempelse av skadedyr med inntil 150.000 dersom du blir nødt til å sanere boligen din.

Les mer om NITO Innboforsikring